Week van de koloniale geschiedenis

‘Onbekende foto pijprokende Vincent van Gogh gevonden’

Bij een veilinghuis in Brussel wordt over twee maanden een foto geveild waarop Vincent van Gogh te zien zou zijn. Het bestaan van de foto was tot voor kort niet bekend. Hij dook onlangs in Frankrijk op.

Van Gogh volgens John Peter Russell
Van Gogh volgens John Peter Russell
De bewuste foto is volgens veilinghuis The Romantic Agony in Brussel genomen in 1887. Van Gogh zou in het midden te zien zijn, zittend. Verder staan ook de kunstenaars Paul Gauguin (uiterst rechts) en Emile Bernard (tweede van rechts) op de foto.

Als op de foto inderdaad Vincent van Gogh te zien is, dan is dat bijzonder. Van de kunstenaar zijn namelijk maar een handjevol foto’s bekend. De foto heeft een afmeting van 8,8 bij 11,9 centimeter groot. Wie de foto heeft gemaakt en wie de eigenaar is, is niet duidelijk.

Ron Dirven van het Vincent van Gogh Huis in Zundert vraagt zich af of op de foto inderdaad Vincent van Gogh te zien is. Tegenover BN De Stem zegt hij:

- advertentie -

“Er is niet één foto van hem als volwassene. Het zou een unicum zijn als zo’n foto wordt gevonden. Het Van Gogh Museum in Amsterdam is de expert. Als zij de foto erkennen, kun je er vanuit gaan dat ie echt is. Maar dat is kennelijk niet het geval, anders hadden ze dat er echt wel bij gezet.”

Lees ook: Kleurenfoto Vincent van Gogh opgedoken

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: