Dark
Light

Onbekende soldaat op Brabants ereveld heeft eindelijk een naam

Auteur:
1 minuut leestijd

Edward Cieslar - Foto: Omroep Brabant
Edward Cieslar – Foto: Omroep Brabant
Op het Pools militair ereveld in Breda was jarenlang één graf voor een onbekende soldaat te vinden. Zeventig jaar na dato is eindelijk ontdekt wie er in het graf ligt. Het blijk te gaan om Edward Jerzy Cieslar, een Pool die niet als militair maar als lid van een Nederlandse verzetsgroep, kort voor de bevrijding om het leven kwam. Dat meldt Omroep Brabant.

Dat nu duidelijk is wie de onbekende soldaat precies is, is te danken aan de 81-jarige historicus Jos van Alphen. Met behulp van een lid van een Gelderse heemkundige ontdekte hij wie er bij het graf begraven ligt. Het onderzoek is inmiddels erkend door de Poolse autoriteiten. Op het kruis op het militaire ereveld staat nu de naam E. Cieslar met daarbij Holenderski Ruch Oporu (Nederlands Verzet).

Edward Cieslar werd in 1923 geboren in de door Duitsland geannexeerde Poolse provincie Silezië. Hij deed onder meer dienst bij de Hermann Göring Division van de Luftwaffe op de Kromhout kazerne in Utrecht. In 1944 deserteerde hij samen met een maat. Het duo werd al snel opgepakt en ter dood veroordeeld. De twee Polen wisten echter te ontsnappen en sloot zich hierna aan bij een verzetsgroep in Voorthuizen.

Als lid van de verzetsgroep zouden de twee Polen verschillende keren munitie hebben gestolen uit hun voormalige kazerne in Utrecht. Kort voor de bevrijding werd de Pool verraden en gedood.

×