Dark
Light

Oorlogsmisdadiger Ratko Mladic gearresteerd

Auteur:
1 minuut leestijd
Opsporingsbericht Interpol
Opsporingsbericht Interpol

De voortvluchtige Servische ex-generaal Ratko Mladic is donderdag gearresteerd. De president van Servië, Boris Tadic, heeft dat in een persconferentie bevestigd.

Oude foto van Ratko Mladic
De ex-generaal zou jarenlang geleefd hebben onder de schuilnaam Milorad Komadic. Mladic was de laatste voortvluchtige hoodfrolspeler uit de Joegoslavische Burgeroorlog in de jaren negentig. In de periode 1992-1995 was Mladic de opperbevelhebber van de Bosnisch-Servische troepen. In die hoedanigheid gaf hij leiding aan de jarenlange belegering van Sarajevo. Ook wordt hij verantwoordelijk gehouden voor de massamoord in Srebrenica in 1995.

Het is niet duidelijk waar de 69-jarige oud-generaal precies is opgepakt. De Servische president heeft in zijn toespraak laten weten dat Mladic uitgeleverd wordt aan het Joegoslaviëtribunaal. In diezelfde toespraak prees president Tadic de Servische inlichtingendienten. Die hebben kennelijk een grote rol gespeeld bij het opsporen van de voortvluchtige Mladic.

Mladic is bij het Joegoslaviëtribunaal aangeklaagd vanwege de genocide na de val van Srebrenica in 1995. Als generaal was Mladic aanwezig bij de inname van deze moslimenclave waar op dat moment Nederlandse VN-militairen de vluchtelingen moesten beschermen. Zeer bekend is het op video vastgelegde gesprek tussen generaal Mladic en Thom Karremans, de overste van de Dutchbatters die niet wisten te voorkomen dat na de inname van de enclave zo’n achtduizend moslimmannen en jongeren werden afgeslacht door Mladic’ leger.

Voor Servië is de arrestatie van Mladic van groot belang. De Servische president Boris Tadic wil graag dat zijn land toetreedt tot de Europese Unie. Bij gesprekken over een eventuele toetreding verweet de EU zijn land echter vaak te weinig moeite te doen voor de arrestatie van oorlogsmisdadigers als Mladic.

Een woordvoerder van de EU heeft inmiddels gereageerd op de arrestatie van Mladic. Volgens hem heeft Servië nu laten zien dat het op “zijn Europese weg wil doorgaan”. De arrestatie werd verder een “belangrijke stap in de toenadering tussen de volken van Servië” genoemd.

Lees ook: Ratko Mladic (1942) – Voormalig generaal van de Bosnische Serviërs
Boek: De slag om Srebrenica – De aanloop, de val, de naschok

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×