Tijdens Operation Halyard slaagden Servische verzetsleden erin vijfhonderd Amerikaanse en Britse vliegeniers veilig naar het inmiddels bevrijde Italië over te brengen. De naam van één van de leiders van de operatie, generaal Draža Mihailović, werd na de oorlog echter uit de Joegoslavische geschiedschrijving verbannen.
Het volkslied van Kroatië is Lijepa naša domovino, wat zoveel betekent als ‘Ons mooie vaderland’. De tekst van het lied werd in 1835 geschreven door Antun Mihanović. Ruim tien jaar letter zette componist Josip Runjanin de tekst op muziek.
Milovan Djilas was een van de oprichters en architecten van de socialistische federatie Joegoslavië. In datzelfde land ging hij echter ook ten onder als antagonist van dictator Josip Broz Tito. Tussen 1956 en 1966 zat hij meerdere gevangenisstraffen uit, vooral vanwege zijn kritische artikelen over het communisme, eerst in de Joegoslavische, en later in de internationale pers.
Het volkslied van Bosnië en Herzegovina is Intermeco. Dit door Dušan Šestić gecomponeerde lied werd op 10 februari 1998 officieel aangenomen.
In 1942 werd de negen maanden oude Erika Matko door SS-artsen weggehaald bij haar ouders uit Joegoslavië. Ze werd ontvoerd naar nazi-Duitsland en opgenomen in Heinrich Himmlers geheime project Lebensborn, het naziprogramma voor ‘germanisering’ van niet-Duitse kinderen.
In de loop van de veertiende en vijftiende eeuw veroveren de Ottomaanse sultans grote delen van de Balkan. Onder invloed van een interne verzwakking van het imperium en de van uit het westen geïmporteerde nationalistische denkbeelden, ontstaan er aan de noordgrens van het Ottomaanse rijk in de negentiende eeuw enkele natiestaten die niet alleen een bedreiging vormen voor de Ottomanen,
Biografie van Josip Broz Tito (1892-1980). Joegoslavische communist die als enige leider van het communisme tegen Stalin durfde in te gaan. Wie was Tito?
Ratko Mladic, voormalig opperbevelhebber van de Bosnisch-Servische troepen. Door het Joegoslavië-tribunaal veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf
Meteen na de Grote Oorlog, die op 11 november 1918 eindigde, werden de havens van Rotterdam en Vlissingen gebruikt om duizenden uit Duitse krijgsgevangenkampen vrijgekomen soldaten te repatriëren.
Maarten van Riel maakt - aan de hand van zijn vaders dagboek - de reis die zijn vader maakte tijdens de Joegoslavische oorlog (1996) en schreef er over.
Het Verdrag van Dayton. Vredesverdrag uit 1995 dat een einde maakte aan de Bosnische oorlog.
Richard Holbrooke werd vooral bekend dankzij zijn bijdrage aan het Verdrag van Dayton, het vredesverdrag dat een einde maakte aan de Bosnische oorlog.
Srebrenica was in de zomer van 1995 de laatste zogenaamde ‘safe haven’ waar Nederlandse VN-militairen de lokale moslimbevolking een veilig heenkomen moesten bieden tegen het bloeddorstige Bosnisch-Servische leger en allerlei milities. Andere ‘safe havens’ of ‘pockets’ waren vanwege de Bosnisch-Servische dreiging al ontruimd.
Servië en de Eerste Wereldoorlog. Een achtergrondartikel van Hans Andriessen.
De Servische voetballer en voetbaltrainer Vujadin Boskov is zondag op 82-jarige leeftijd overleden. Boskov werd in 1931 geboren in het Servische dorp Begeč. De verdediger kwam 57 jeer uit voor het nationale elftal van Joegoslavië. In Bij de Olympische Spelen van 1952 in Helsinki won hij een zilveren medaille.
Jovanka Broz, de weduwe van de Joegoslavische oud-president Josip Broz Tito, is zondag op 89-jarige leedtijd overleden in een ziekenhuis in Belgrado.
De oorlog in het voormalige Joegoslavië was van een exceptionele wreedheid. Dat gold in het bijzonder voor Bosnië-Herzegovina, waar Moslims, Serven en Kroaten door elkaar heen leefden. Het vernietigen van het multi-etnische karakter van deze republiek was niet alleen een gevolg van de oorlog, maar een doel op zich. Geweld werd een deel van het dagelijks leven, het ergste in
Ante Marković, de laatste premier van de Socialistische Federale Republiek Joegoslavië, is maandag op 87-jarige leeftijd overleden. Het Kroatische staatspersbureau HINA heeft dat bekendgemaakt.
De voormalige Servische generaal Momcilo Perisic (67) is dinsdag door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag veroordeeld tot 27 jaar cel. Het tribunaal acht hem schuldig aan moord, vervolging en aanvallen op burgers in Bosnië en Kroatië in de jaren negentig. Perisic wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor het drama Srebrenica omdat hij financiële en militaire steun gaf aan de Bosnisch-Servische
Goran Hadzic, de voormalige leider van de Kroatische Serviërs, heeft tegenover het Joegoslavië-tribunaal woensdag onschuldig gepleit. Na de arrestatie van Ratko Mladic was hij de laatste nog voortvluchtige oorlogsmisdadiger die gezocht werd door het Joegoslavië-tribunaal. Vorige maand werd hij opgepakt en overgebracht naar Den Haag omdat het Joegoslavië-tribunaal een groot aantal aanklachten tegen hem had voorbereid. In het bijzonder wordt