Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Oorlogsmisdadiger Siert Bruins niet veroordeeld

1 minuut leestijd

Siert Bruins tijdens de eerste zittingsdag - Still NOS-video
Siert Bruins tijdens de eerste zittingsdag – Still NOS-video
Oorlogsmisdadiger Siert Bruins is in Duitsland niet veroordeeld. De rechtbank in het Duitse Hagen liet woensdag weten geen oordeel te kunnen vellen, onder meer omdat er geen getuigen gehoord kunnen worden. Dat meldt de NOS.

De advocaten van de oud-SS’er verzochten de rechtbank maandag al om vrijspraak. De aanklager had eerder levenslang geëist. Siert Bruins, door sommigen ‘het beest van Appingedam’ genoemd, is momenteel 92 jaar oud en woont in Duitsland. Na de oorlog werd hij in Nederland vanwege meervoudige moord ter dood veroordeeld. Voordat het vonnis kon worden voltrokken week de oud-nazi uit naar Duitsland. Hij kreeg er de Duitse nationaliteit en ging net als oorlogsmisdadiger Herbertus Bikker in Hagen wonen.

Te veel onduidelijkheid

Siert Bruins wordt ervan verdacht in 1944 in Appingedam verzetsstrijder Aldert Klaas Dijkema te hebben gedood. Deze moord werd gepleegd in de nacht van 21 op 22 september 1944. Samen met zijn collega August Neuhäuser van de Sicherheitsdienst zou Bruins de man hebben doodgeschoten op een fabrieksterrein bij Appingedam.

Bruins beweert zelf dat hij niet degene was die de verzetsman doodschoot. Zijn inmiddels overleden kompaan zou dit hebben gedaan.

In het Duitse Hagen stond Bruins de afgelopen tijd terecht voor de moord, maar de rechtbank liet woensdag dus weten de Nederlandse oorlogsmisdadiger niet te veroordelen. Volgens de rechter is er te veel onduidelijkheid.

Geen oordeel over oorlogsmisdadiger Siert Bruins

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie