Oproep aan Britse regering: ‘Vergeef Alan Turing’

Alan Turing in 1951
Natuurkundige Stephen Hawking wil dat de Britse regering officieel gratie verleent aan computerpionier Alan Turing (1912-1954). Hij heeft dat vrijdag samen met enkele andere prominente wetenschappers aan de regering gevraagd middels een brief in de Daily Telegraph. Turing werd na de oorlog veroordeeld omdat hij homoseksuele handelingen had verricht.

Alan Turing is onder meer bekend vanwege de naar hem vernoemde Turingmachine. Dit apparaat wordt vaak gezien als een voorloper van de computer. Het was bedoeld om wiskundige problemen mee op te lossen en kon gegevens lezen van een lang stuk band, waarbij gebruik werd gemaakt van een tabel om de volgorde van de gevraagde bewerkingen te bepalen.


Bletchley Park

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij op Bletchley Park waar de Government Code and Cipher School (GC&CS) van de Britse inlichtingendienst was gevestigd. Turing hield zich hier samen met zijn collega’s bezig met het ontcijferen van radiografische berichten van de Duitsers.

- advertentie -

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Duitsers namelijk een soort geheimtaal om met elkaar te kunnen communiceren. Hiervoor werd de zogenaamde Enigma-codeermachine, ook wel Schlüsselmaschine E, gebruikt. Al aan het begin van de oorlog slaagden enkele Polen er in de code te breken. De Duitsers ontwikkelden hierop een nog gecompliceerder codeersysteem. Uiteindelijk slaagden Turing en zijn team er in deze Duitse Enigma-communicatiecode te breken. Hierdoor waren de geallieerden de Duitsers vaak een stapje voor.

Veroordeling

Logo van Apple

Zeven jaar na de oorlog werd Alan Turing gearresteerd vanwege homoseksuele handelingen. Die waren op dat moment in Engeland nog strafbaar. Turing kreeg de keus: chemische castratie of gevangenisstraf. De wiskundige koos voor het eerste en kreeg daarom hormonen geïnjecteerd. In 1954 pleegde hij zelfmoord door van een vergiftigde appel te eten.

Er wordt wel eens beweerd dat het logo van Apple, een afbeelding van een appel waar een hap uit genomen is, een stil eerbetoon is aan de beroemde wiskundige. Zowel de biograaf van Turing als de ontwerper van het Apple-logo ontkennen dit echter.

Excuses en gratie

In 2009 begon een groep Britten een petitie voor eerherstel voor Turing. Nog datzelfde jaar bood de Britse premier Gordon Brown namens de regering postuum zijn excuses aan Alan Turing aan.

Nu willen enkele prominente Britse wetenschapers, waaronder dus Stephen Hawking, dat de regering Alan Turing postuum gratie verleent. Eeder dit jaar liet de regering nog weten dat gratie niet aan de orde kon zijn omdat homoseksualiteit destijds strafbaar was en Turing dus daadwerkelijk de wet had overtreden. Volgens de ondertekenaars van de brief is Turing schandelijk behandeld en moet de computerpionier gezien worden als een “Brits icoon”. Gratie is wat hen betreft op zijn plaats.

- advertentie -

Codebreaker – Alan Turing’s life and legacy

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: