Oud-minister Wil Albeda (88) overleden

Wil Albeda in 1977 (cc-anefo-Koen Suyk)
Wil Albeda in 1977 (cc-anefo-Koen Suyk)
De Nederlandse oud-minister Wil Albeda is dinsdag op 88-jarige leeftijd overleden. Albeda was minister van Sociale Zaken in het eerste kabinet-Van Agt.

De politicus werd geboren in Rotterdam en studeerde daar economie. In 1957 promoveerde hij aan de Vrije Universiteit op een proefschrift over de rol van de vakbeweging in de moderne maatschappij.


Albeda sloot zich aan bij het ARP. In 1966 werd hij hoogleraar sociaal-economisch beleid aan de Nederlandse Economische Hogeschool in Rotterdam. Datzelfde jaar trad hij namens zijn partij ook toe tot de Eerste Kamer. In 1973 werd hij fractievoorzitter. Ook stond hij dat jaar als informateur aan de wieg van kabinet-Den Uyl.

Een kabinet later werd Albeda zelf minister. Hij werd minister van Sociale Zaken in het kabinet van Dries van Agt. In die hoedanigheid bracht hij onder meer een herziening van de Wet op de ondernemingsraden en de Arbeidsomstandighedenwet tot stand. Na zijn ministerschap keerde hij terug in de Senaat.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over:

1 Comment Join the Conversation →