Dark
Light

Nadine Gordimer (1923-2014) – Zuid-Afrikaanse schrijfster

Auteur:
1 minuut leestijd
Nadine Gordimer in 2010
Nadine Gordimer in 2010 (CC BY 3.0 - Bengt Oberger - wiki)

De Zuid-Afrikaanse schrijfster Nadine Gordimer is op 13 juli 2014 op 90-jarige leeftijd overleden. De schrijfster was in 1991 de eerste Zuid-Afrikaans auteur die de Nobelprijs voor de Literatuur won.

Nadine Gordimer, dochter van een Joodse juwelier met roots in Litouwen, begon al vroeg met het schrijven van korte verhalen. Al voor haar zestiende werd er voor het eerst een verhaal van haar hand gepubliceerd. De eerste bundel van Gordimer, getiteld Face to Face, verscheen in 1949. Vier jaar later werd haar eerste roman, De leugenachtige dagen, uitgebracht.

In het door apartheid opgesplitste Zuid-Afrika maakte de schrijfster zich hard voor vrijheid van meningsuiting en ook ging, anders dan veel van haar blanke collega’s, veel met haar zwarte landgenoten om. Een aantal van haar boeken, waaronder July’s People en The Late Bourgeois World, kwam in Zuid-Afrika op een lijst van verboden boeken. Gordimer was een tegenstander van de apartheid en sloot zich ook aan bij het ANC. Nadat Mandela vrijkwam, nam hij al snel contact op met de schrijfster.

Gordimer maakte internationaal onder meer naam met haar werk The Conversionist (1974). Voor dit boek ontving ze de prestigieuze Britse Bookerprize. De Zuid-Afrikaanse publiceerde in totaal vijftien romans. Daarvan zijn er veel in het Nederlands vertaald.

Overzicht van boeken van Nadine Gordimer

×