Dark
Light

Oud nieuws schot in de roos

2 minuten leestijd
De Oud-Amsterdammer

….in A’dam, R’dam, Den Haag en Utrecht

Een bezoekje aan Amsterdam is altijd verrassend, maar kan ook nog historisch nieuws opleveren. Ik pikte ergens een gratis krantje op, de Oud-Amsterdammer, ‘Dé krant voor 50-plussers’, boordevol oud nieuws over Amsterdam.

Het bleek dat dit gezellige, leesbare krantje ook verkrijgbaar is voor (oud-)Rotterdammers, Hagenaars en Utrechters.Het eerste initiatief werd genomen door de Rotterdamse journalist Fred Wallast, die acht jaar geleden De Oud-Rotterdammer begon. Dat bleek een schot in de roos. Volgens Het Parool is het blad intussen uitgegroeid tot één van de meest gelezen media in Rijnmond.

Luilak

In Amsterdam deze week bijvoorbeeld een achtergrondverhaal over Luilak, het feest van de eerste zaterdag voor Pinksteren, toen grote groepen jeugdigen de uitslapers mochten wekken met lawaai, geproduceerd met pannendeksels en andere herriemakende attributen. Wat soms uit de hand liep:

Een vaste grap met Luilak was om de deurknoppen met een touw aan elkaar te binden en dan aan te bellen. Om dit te voorkomen had een slimme bewoner de knop tijdelijk verwijderd. Zo was er een gaatje ontstaan en dat was net groot genoeg om mijn strijker in te stoppen. Even sputterde het lontje tegen, maar toen kwam er een oorverdovende knal. De massief eikenhouten deur bleek van onder tot boven gespleten. Wegwezen was het devies. Bij terugkomst was er een agent en werd ik ‘opgebracht’ naar het bureau op de Admiraal de Ruyterweg.

Nostalgie

De Oud-Hagenaar

Bladeren door de inhoud is een nostalgische bezigheid. Zeker voor (oud-)inwoners van een van de steden gaat een wereld vol herinneringen open. De reacties zijn zeer enthousiast en op de (kleine) redacties stromen de nieuwe verhalen en de herinneringen binnen.

Het blad, dat in Amsterdam eens in de veertien dagen verschijnt met een oplage van 120.000 exemplaren, wordt verspreid via cafés, winkels, supermarkten en verzorgingshuizen. Op de websites van de verschillende edities wordt duidelijk waar de kranten zijn af te halen: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

De Oud-Amsterdammer/Rotterdammer/Hagenaar/Utrechter (doorhalen wat niet van toepassing is) samen zijn uitgegroeid tot een medium met een oplage van 370.000 exemplaren.

Archief

Het archief van alle Oud-kranten kan worden gedownload. Klik op de titel om naar het archief van de betreffende krant te gaan. De Oud-Amsterdammer, De Oud-Rotterdammer, De Oud-Hagenaar en de De Oud-Utrechter. Een abonnement via de post kost (Amsterdam) 49,95 euro.

~ André Horlings

Zie ook Het Parool, 5 mei 2012: Scoren met nostalgie (pdf)

André Horlings (1945-2023) was journalist en van 'vlak na de oorlog', wat mogelijk zijn interesse voor onder meer de Tweede Wereldoorlog verklaarde. Schreef het boek Arnhem Spookstad en verzorgde de (eind)redactie voor een publicatie over het Duitse dwangarbeiderskamp Rees (1944-1945). Verzorgde in 2011 twee uitvoerig gedocumenteerde verhalen: Bruidegom achter prikkeldraad en Het drama van de SS Pavon. Bladerde graag in Google Books. Zie ook archief sinds 1995.

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×