Dark
Light

Oudste kaart Zuidelijke Nederlanden ontdekt

Auteur:
1 minuut leestijd
Detail van de kaart
Detail van de kaart

Bij een antiquariaat in Breda is een bijzondere kaart van de Zuidelijke Nederlanden ontdekt. De kaart dateert uit 1557. Het is daarmee de oudst bekende kaart van de Zuidelijke Nederlanden, meldt Omroep Brabant.

Detail van de kaart
De kaart zat in een kroniek uit 1586. Deze kroniek belandde onlangs bij antiquariaat Plantijn in Breda. Bij het doorbladeren van dit werk, werd de oude topografische kaart ontdekt. De kaart blijkt een kopie te zijn van een ongeveer dertig jaar oudere Antwerpse landkaart.

Na de ontdekking is de kaart onderzocht door medewerkers van de Universiteitsbibliotheek in Utrecht. Volgens hen gaat het om de oudst bekende kaart van de Zuidelijke Nederlanden. Het huidige Brabant viel hier destijds ook onder. Het gaat om een uitgebreide kaart met daarop verschillende tekeningen van onder meer kerken, kastelen en kloosters. Bijzonder is de aanwezigheid van tekeningen van de haringvloot en de Spaanse vloot op de Noordzee.

De kaart loopt van Trier in Duitsland tot Calais in Frankrijk. Volgens Omroep Brabant is de bijzondere kaart verkocht aan de Koninklijke Bibliotheek in Brussel. Die zou de kaart gaan tentoonstellen.

Overzicht van boeken over cartografie

Gerelateerd:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

×