Dark
Light

Oudste pand van Amsterdam ontdekt

Auteur:
1 minuut leestijd
Amsterdam in 1538 – Cornelis Anthoniszoon
Amsterdam in 1538 – Cornelis Anthoniszoon

Amsterdam in 1538, plattegrond van Cornelis Anthonisz.
Het oudste huis van Amsterdam dateert uit de vijftiende eeuw en staat aan de Warmoesstraat 90. Dat is onlangs bekend geworden, meldt Stadsdeel Centrum.

Tot voor kort werd een houten huis aan het Begijnhof als het oudste huis van Amsterdam beschouwd. Dit huis bleek gebouwd te zijn in 1530. Het huis aan de Warmoesstraat is vijftig jaar ouder. Het pand werd in 1485 in gebruik genomen als woonhuis.

Archeologen hebben onlangs met een holle boor monsters genomenuit het houtskelet van het gebouw. Die zijn vervolgens onderzocht in een laboratorium in Berlijn. Bouwhistoricus Gabri van Tussenbroek, van Bureau Monumenten & Archeologie (BMA):

Inmiddels weten we, dat het hout uit ongeveer 1485 stamt. Dat zie je aan de dikte en de patronen van de jaarringen. Daarmee kunnen we bepalen uit welke streek een boom komt en hoe oud die is. We kunnen zelfs zien, of de boom in het voor- of najaar is gekapt.

De voorgevel van het pand aan de Warmoesstraat is overigens veel jonger. De gevel dateer uit ongeveer 1800. Het huis er achter houdt al bijna zeshonderd jaar stand – met houtskelet, balklagen en kapconstructie. Volgens de onderzoekers geven de gotische profilering van de korbelen en de roosjes die erin gesneden zijn een goed beeld van hoe er in de late middeleeuwen werd gebouwd.

De ouderdom van het pand kwam aan het licht doordat er in 2010 een grote brand was. Het huis liep hierbij veel schade op en werd hierna uitvoerig onderzocht. Een bouwinspecteur ontdekte toen, tot zijn verbazing, details aan het pand die ouder leken dan gemiddeld. Onderzoek door BMA toonde aan dat het dus om een bijzonder historisch pand gaat.

×