Dark
Light

Pages en schildknapen – Betekenis

Auteur:
2 minuten leestijd
Falstaff en zijn page, Adolf Schrödter (1867)
Falstaff en zijn page, Adolf Schrödter (1867)

De term page is een historisch begrip uit de Middeleeuwen. Wat betekent de term page? En welke taken hadden personen die als page door het leven gingen precies?

Betekenis van page: dienaar van een ridder

Alof de Wignacourt en zijn page / schildknaap
Alof de Wignacourt en zijn page / schildknaap – Caravaggio, ca. 1608 (Publiek Domein – wiki)
Pages waren jongens van adellijke komaf die in dienst waren van ridders of de aristocratie. Synoniemen voor page zijn ridderdienaar, bediende of dienaar. Vaak kwamen de jongens die als page begonnen al op hun zesde of zevende levensjaar bij een ridder in dienst als schildknaap. Ze volgden zo een praktische opleiding om zelf ridder te kunnen worden, die doorgaans tot hun veertiende duurde. Een page mocht na enkele jaren (als hij tiener was) de wapens dragen van een ridder, zoals diens zwaard en dolk. Ook droeg een page de banier van de ridder en diens schild.

Verder kreeg een page allerlei taken toegewezen, zoals schoonmaken, de paarden verzorgen (en zelf leren paardrijden), oefenen met het vechten met zwaard en lans, et cetera.

Andere functie van pages in kastelen

Naast als dienaar van een ridder, dienden pages eveneens in kastelen, waar ze de adel hielpen, en werkten in paleizen van vorsten. Taken die ze hier hadden, waren onder meer als bediende werken tijdens maaltijden, boodschappen doen (en overbrengen), werken in de keuken en soortgelijke taken. Door mee te doen aan het hofleven in kastelen en paleizen leerden de jongens al vroeg welke omgangsregels er golden binnen adellijke kringen. Naast het aanleren van de etiquette, legden de pages ook contacten die hen later als ridder van pas konden komen.

De page wordt ridder

Wanneer een page een tijd als schildknaap had gediend, meestal zo’n zeven jaar, dan werd hij tot ridder geslagen. Het was echter wel nodig dat de betrokken persoon over voldoende geld beschikte. Hij moest namelijk na de ridderslag een harnas, diverse wapens en ook paarden aanschaffen. Ridders die zich dit niet direct konden veroorloven, konden door deelname aan riddertoernooien prijzen proberen te pakken om een eigen wapenuitrusting te kunnen kopen.

Boek: Ridders in de Lage Landen – Michel van der Eycken

Bronnen

Internet
-https://www.ensie.nl/betekenis/page
-https://historianet.nl/maatschappij/rondom-de-ridder-elitesoldaat-van-de-middeleeuwen
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Page_(jongen)
-https://www.middeleeuwigheden.nl/Ridders.html
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Schildknaap

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×