Week van de koloniale geschiedenis

Paleis Het Loo tijdens de Tweede Wereldoorlog

Bij Paleis Het Loo in Apeldoorn is vanaf half juni de presentatie Het Loo in oorlogstijd te zien. Aan de hand van documenten, foto’s en voorwerpen wordt verteld wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog allemaal in en rond het paleis gebeurde.

Paleis Het Loo tijdens de Tweede Wereldoorlog
Twee dagen na de Duitse inval in 1940 werd Het Loo door de Nazi’s geconfisqueerd. De meeste persoonlijke eigendommen van de Koninklijke familie en tal van kostbaarheden waren op dat moment al in veiligheid gebracht. De paleisinrichting bleef aanvankelijk onveranderd, tot in het voorjaar van 1941 de troepen van de Wehrmacht in de beide zijvleugels worden ingekwartierd. Het Loo werd toen ingericht tot herstellingsoord voor zeshonderd Wehrmacht-soldaten en daarna als hospitaal, waarbij het paleismeubilair in beslag werd genomen en afgevoerd.

Uit de bezettingstijd zijn niet veel voorwerpen bewaard gebleven. Van de ziekenhuisinrichting bleef één witgelakte stoel, voorzien van een hakenkruis, gespaard.

De vertrekken die koningin Wilhelmina bewoonde, werden gebruikt door SS-officieren. Na de Slag om Arnhem maakten zij plaats voor gewonde Engelse soldaten, die krijgsgevangen waren gemaakt. Het Loo fungeerde in de periode 1940-1945 eveneens als jachtpaleis voor Rauter (Höherer SS-und Polizeiführer in het bezette Nederland) en NSB-coryfeeën Mussert, Geelkerken en Rost van Tonningen. Ook Rijkscommissaris Seys Inquart, die aan de Loolaan een hoofdkwartier had, bracht regelmatig een bezoek aan Paleis Het Loo.

- advertentie -

Naar aanleiding van de presentatie Het Loo in oorlogstijd kunnen bezoekers straks een blik werpen in de voormalige badkamer van koningin Wilhelmina. Bij de terugkeer naar haar zomerpaleis merkte de koningin op dat de SS-ers met hun scheermesjes roestvlekken op de marmeren vloer van de badkamer hadden achtergelaten. Zij gaf destijds echter opdracht deze sporen van de Duitsers niet uit te wissen.

De presentatie is te zien in de Oostvleugel van Paleis Het Loo en loopt van 16 juni tot en met 16 september 2012.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: