Dark
Light

Palestijnse president noemt Holocaust “gruwelijkste misdaad”

Auteur:
1 minuut leestijd
Mahmoud Abbas in 2014 (Publiek Domein - wiki)
Mahmoud Abbas in 2014 (Publiek Domein - wiki)

Volgens verschillende buitenlandse media zal de Palestijnse president Mahmoud Abbas zondag in een toespraak een en ander zeggen over de Holocaust. Zo zou hij de Holocaust onder meer “de gruwelijkste misdaad tegen de menselijkheid in het moderne tijdperk” noemen.

De uitlatingen zouden bijzonder zijn omdat Abbas eerder is beschuldigd van het ontkennen van de Holocaust. In een proefschrift uit 1983 zou hij bijvoorbeeld vraagtekens hebben gezet bij het aantal slachtoffers. De Israëlische krant Haaretz zegt over een concept van de toespraak van Abbas te beschikken.

Israël staakte deze week vredesonderhandelingen met de Palestijnen nadat Fatah en Hamas zich verzoenden en bekendmaakten binnen vijf jaar een gezamenlijk een regering te willen vormen. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu vindt dat Mahmoud Abbas (Fatah) moet kiezen “tussen vrede met Hamas of vrede met Israël”. Israël de VS en de EU beschouwen Hamas als een terroristische organisatie.

Studiereis

Veel Palestijnen betichten Israël ervan de Holocaust te gebruiken om het bezetten van Palestijns grondgebied goed te keuren. Ook zijn er die stellen dat de Holocaust nogal overdreven wordt. Het zou slechts ‘een van de zoveel’ massamoorden tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn.

Eerder deze maand zorgde een Palestijnse studiereis naar Auschwitz nog voor veel ophef. De professor die de reis organiseerde werd door verschillende prominent Palestinen een landverrader genoemd. Ook werd de professor beticht van het hersenspoelen van zijn studenten.

×