Dark
Light

Palestijnse studiereis naar Auschwitz zorgt voor ophef

Auteur:
1 minuut leestijd

Auschwitz
Auschwitz
Een Palestijnse professor reisde onlangs met zijn studenten voor een studiereis naar voormalig vernietigingskamp Auschwitz in Polen. De reis zorgt voor nogal wat ophef. Verschillende Palestijnen noemen de professor een landverrader en betichten hem van het hersenspoelen van zijn studenten.

In de Washington Post zegt de professor, Mohammed S. Dajani, dat hij wel wat protest had verwacht maar dat de hoeveelheid hem heeft verrast.

De trip met 27 studenten naar Auschwitz stond wat de professor betreft in het teken van empathie en tolerantie. Bij terugkomst werd de reis door zijn universiteit, de Arabische universiteit Al-Quds in Jeruzalem, echter veroordeeld. De universiteit liet ook een verklaring uitgaan waarin gezegd werd dat de professor en zijn leerlingen niet representatief zijn voor de universiteit.

Toen er geruchten opdoken dat Israël voor de reis zou hebben betaald, was voor veel Palestijnen helemaal het hek van de dam. In werkelijkheid is de reis met Duits geld betaald.

Onder meer columnisten, tv-analytici en wetenschappers maakten in het openbaar bezwaar tegen de studiereis naar Auschwitz.

Overdreven

Volgens Dajani vinden veel Palestijnen dat Israël de Holocaust gebruikt om het bezetten van Palestijns grondgebied goed te keuren. Ook zijn er die stellen dat de Holocaust nogal overdreven wordt. Het zou slechts ‘een van de zoveel’ massamoorden tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn.

Dajani vertelt in de Washington Post dat zijn studenten erg enthousiast waren over de reis.

Naar Auschwitz werden gedurende de Tweede Wereldoorlog in totaal ruim anderhalf miljoen mensen, voor het overgrote deel Joden, gedeporteerd. Zo’n 1,1 miljoen van hen werd direct na aankomst vergast of doodgeschoten. Daarnaast kwamen er ruim 200.000 mensen om door ziekten of honger.

×