Panzerfaust – Duits antitankwapen

2 minuten leestijd
Transportkist met vier Panzerfäusten 30
Transportkist met vier exemplaren van de Panzerfäust 30 (CC BY 2.5 - Balcer - wiki)

De Panzerfaust is een bekend Duits antitankwapen uit de Tweede Wereldoorlog. Het wapen bestaat uit een metalen buis van ongeveer tachtig centimeter waarmee, relatief eenvoudig een granaat kon worden gelanceerd.

Panzerfaust met korte handleiding
Panzerfaust met korte handleiding (CC BY-SA 2.0 – David Holt – wiki)
Panzerfaust betekent in het Duits letterlijk ‘pantservuist’. Het eerste model van het terugstootloze wapen, de Panzerfaust 30, rolde in 1943 uit de fabriek en was hoofdzakelijk ontwikkeld om ingezet te worden in Oost-Europa, om Sovjet-tanks uit te schakelen. Aangezien de reikwijdte van het goedkope wapen met dertig meter relatief beperkt was, moest de gebruiker wel vrij dichtbij de tank komen om het vijandige voertuig te raken. Het eerste model van het wapen kon slechts één granaat afvuren. Daarna was het wapen onbruikbaar.

De kracht van het wapen zat hem in de kop met holle lading. De Britse historicus Roger Moorhouse legt uit:

…die hoopte zijn explosieve kracht opeen waardoor met hoge druk en hoge temperatuur een straal van gesmolten metaal vrijkwam, die de dikke, metalen bepantsering van een tank kon doorboren. De holle lading paste het principe van het ‘Munroe-effect’ toe, dat voor het eerst was ontdekt in de jaren tachtig van de negentiende eeuw en in 1935 een militaire toepassing kreeg. Het werd in de praktijk gebracht met de Amerikaanse M1-bazooka, die debuteerde in de Noord-Afrikaanse campagne in november 1942.Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen

De gebruiker hield het wapen normaliter onder de arm en richten gebeurde met een klein metalen vizier.

Eenvoudig in gebruik

Nieuwere modellen van de Panzerfaust konden objecten tot op honderdvijftig meter afstand raken. Ook werden verbeteringen aangebracht aan het mechanisme, waardoor ongeveer tien granaten achter elkaar afgevuurd konden worden. Hierna was de behuizing van het wapen meestal dusdanig vervormd, dat het nutteloos geworden was.

Omdat het vrij eenvoudig was het wapen te laden en granaten af te schieten, kon de Panzerfaust ook snel gebruikt worden door ongetrainde dienstplichtigen en, tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog, leden van de Volkssturm.

Volkssturmsoldaten krijgen les in het gebruiken van de panzerfaust, maart 1945
Volkssturmsoldaten krijgen les in het gebruiken van de panzerfaust, maart 1945 (Bundesarchiv, Bild 183-J31391 / CC-BY-SA 3.0)

Gebruik van de Panzerfaust:

Bronnen

-Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen – Roger Moourhouse (Just) p.221
-https://www.britannica.com/technology/Panzerfaust

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×