Dark
Light

Paramilitair – Betekenis van de term

Auteur:
1 minuut leestijd
Paramilitair
Paramilitair (CC0 - Pixabay - Rozbooy)

Het begrip paramilitair is een term die voorkomt in het geschiedeniscurriculum van de middelbare school. Wat betekent dit begrip precies? En welke bekende historische voorbeelden zijn er als heet gaat over paramilitairen en paramilitaire groeperingen?

Betekenis van het begrip paramilitair

Een treffende definitie van de term ‘paramilitair’ is:

“Een groep mensen die bewapend is en gewapende acties uitvoert, maar die niet tot het leger behoort.” Bouw, Feniks, p.181

Een paramilitair is dus een burger die feitelijk als militair actief is. Om deze reden wordt als synoniem voor paramilitair ook wel de term semi-militair gebruikt. Het woord paramilitair wordt meestal gebruikt in relatie tot bepaalde politiek-militaire organisaties of guerrillagroepen, die op een militaire organisatie lijken, maar niet officieel zo te boek staan. Vrij geregeld zijn paramilitaire organisaties gelieerd aan terrorisme en terreur. Paramilitairen kunnen in sommige gevallen echter ook een apart onderdeel uitmaken van de strijdkrachten van een land.

Een paar historische voorbeelden van paramilitaire organisaties en groeperingen

In het heden en verleden hebben er talloze paramilitaire organisaties bestaan. We lichten hier slechts enkele belangrijke paramilitaire instanties uit. Een typische paramilitaire organisatie was de Fasci di Combattimento, een groepering die in 1919 door de Italiaanse dictator Benito Mussolini was opgericht en politieke tegenstanders intimideerde en terroriseerde.

Ook de Nederlandse Landwacht (1943-1945), een paramilitaire organisatie tijdens de Tweede Wereldoorlog en terreurorganisaties als de IRA, Al-Qaida, ISIS en de Boeremag zijn voorbeelden van paramilitaire instanties. De Boeremag (‘boerenmacht’) is een rechtse organisatie in Zuid-Afrika, waarvan tegenstanders vermoeden dat deze de zittende regering wil vervangen door een apartheidsregime

Ook interessant: Islamitische Staat – Geschiedenis terreurbeweging
…of: De militair attaché

Bronnen

Gedrukte bron
-Yvonne Bouw e.a. (red.), Feniks. Tijdvakken en historische contexten havo 4/5 (Amersfoort: ThiemeMeulenhoff, 2019) 175, 181.

Internet
-https://www.encyclo.nl/begrip/paramilitair
-https://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/Paramilitair/1
-https://www.encyclo.nl/begrip/boeremag
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Paramilitair

×