1815: De strijd tegen terreur

Ook in 1815 was Europa in de ban van binnen- en buitenlandse terreur. De context en de motieven waren totaal verschillend, maar inzicht in de gebeurtenissen van dit scharnierjaar kunnen ook voor vandaag verhelderend zijn.

Achter de schermen bij de mariniers van De Punt

Een golf van bomaanslagen, gijzelingen en moordpartijen overspoelt in de jaren zeventig Europa, Nederland blijft niet buiten schot. Bij de eerste gijzelingsactie in Wassenaar (1970) blijken we geen idee te hebben van terrorismebestrijding.

Herkomst van het woord ’terrorist’

Sinds de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten, komt in de media regelmatig het woord ’terrorisme’ voorbij. Waar komt dit begrip eigenlijk vandaan? Een korte etymologie van de term terrorisme.

Terreuraanslagen in Europa door radicale moslims (2004-2016)

Sinds de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001 is een patroon ontstaan waarbij ook Europa meermalen te maken kreeg met terrorisme. Bekend zijn de aanslagen op 11 maart 2004 op treinen in Madrid en in het openbaar vervoer in Londen (7 juli 2005). Meer recent waren steden

Vier golven van terrorisme

De invloedrijke terrorismeonderzoeker David Rapoport onderscheidt in de geschiedenis grofweg vier golven van modern internationaal terrorisme.

Drie mythen over terrorisme

Wat drijft de terrorist, waarom wordt iemand terrorist en werkt terrorisme? Na iedere terreurdaad in Europa staan de media vol met meningen van politici en andere verkopers van opinie.