Parlatorium – Spreekruimte in klooster of abdij

Deel van een parlatorium in Napoli
Deel van een parlatorium in Napoli (CC BY-SA 3.0 - Lalupa - wiki)

In kloosters of abdijen heeft men vaak een speciale ruimte die bekend staat als het parlatorium. Dit woord is afgeleid van het Italiaanse woord parlato wat spreken betekent. In het parlatorium mogen monniken en nonnen met elkaar praten. Dit in tegenstelling tot andere plekken in het klooster, waar vaak grote rust heerst.

Het parlatorium wordt door bewoners van het klooster onder meer gebruikt om in gesprek te gaan met bezoekers. Vaak bestaat het parlatorium uit meerdere ruimtes van verschillende grootte. Het begrip wordt ook wel eens buiten kloosters of abdijen gebruikt als aanduiding voor spreekruimtes, bijvoorbeeld in bibliotheken.

Lees ook: Calefactorium – Vuurplaats in het klooster
…of: Iemand kapittelen

Bekijk meer over:

Religieuze geschiedenis

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: