Dark
Light

Paus staat stil bij 500ste verjaardag Sixtijnse Kapel

1 minuut leestijd

Interieur van de Sixtijnse Kapel – Foto: CC/Sailko
Paus Benedictus XVI heeft woensdag een speciaal avondgebed gehouden in de Sixtijnse Kapel, ter herinnering aan het feit dat de beroemde kapel precies vijfhonderd jaar geleden werd ingewijd.

Op 31 oktober 1512 werd de Sixtijnse Kapel officieel ingewijd door paus Julius II. Hij vierde er toen de zogenaamde vespers, het avondgebed. Woensdagavond werd, precies vijfhonderd jaar na dato, zo´n zelfde viering gehouden.


De Sixtijnse Kapel werd – waarschijnlijk naar een ontwerp van Baccio Pontelli – gebouwd in opdracht van paus Sixtus IV. De bouw stond onder toezicht van Giovannino de’ Dolci. De langwerpige ruimte is veertig meter lang en twintig meter hoog. In de kapel vinden de belangrijkste katholieke diensten plaats, in aanwezigheid van de paus. Ook wordt het zogenaamde Conclaaf, waarbij een nieuwe paus wordt gekozen, in de kapel gehouden.

De Sixtijnse Kapel in Vaticaanstad werd van binnen onder meer versierd door Michelangelo. De kunstenaar maakte in opdracht van paus Julius II tussen 1580 en 1512 een groot aantal muurschilderingen in het gewelf. Het bekendste onderdeel daarvan bevindt zich in het centrum: De Schepping. Dit fresco laat zien hoe God de eerste mens, Adam, het leven geeft.

De kapel trekt jaarlijks veel bezoekers. Op drukke dagen wordt de Sixtijnse Kapel door zo´n twintigduizend personen bezocht.

Sixtijnse kapel 500 jaar oud

×