Dark
Light

Pier van Scheveningen wordt geveild

Auteur:
2 minuten leestijd
Pier van Scheveningen
Pier van Scheveningen
Pier van Scheveningen – Foto: Rijkswaterstaat / Joop van Houdt

De Scheveningse pier moet via een openbare veiling een nieuwe eigenaar krijgen. Curator Marc Udink heeft dat donderdag bekengermaakt.

De Pier was eigendom van horecaconcern Van der Valk. Dit concern was geruime tijd op zoek naar een koper maar vond er geen. Begin dit jaar vroeg het bedrijf uiteindelijk faillissement aan voor de Pier.

Pier van Scheveningen – Foto: CC/Sanja B


Kurhaus en pier op een ansichtkaart van rond 1920

Volgens curator Marc Udink is er de afgelopen tijd veel belangstelling getoond voor de Pier, zowel uit binnen- en buitenland. Om niet zelf in onderhandeling te moeten gaan over prijzen en voorwaarden is nu besloten over te gaan tot een openbare veiling. De curator heeft de gemeente den Haag gevraagd om in de tussentijd de noodzakelijkste reparaties uit te voeren aan de Pier. De rekening daarvan moet dan gestuurd worden de failliete vennootschappen.

De minimale koopprijs wordt in februari bekendgemaakt. De veiling vindt waarschijnlijk de maand hierna plaats.

Op de Pier zijn verschillende bedrijven gevestigd. Zij huurden hun ruimtes bij Van der Valk. Even werd gevreesd dat deze bedrijven afgesloten zouden worden van gas. De Haagse rechtbank besloot deze week echter dat netbeheerder Stedin als noodleverancier het gas voorlopig niet mag afsluiten.

De Pier van Scheveningen

Scheveningen heef al ruim honderd jaar een pier. De eerste pier, het zogenaamde Wandelhoofd Koningin Wilhelmina, werd in mei 1901 geopend door prins Hendrik. De toenmalige houten pier lag direct achter het Kurhaus, een statig hotel dat eind negentiende eeuw was gebouwd naar een ontwerp van twee Duitse architecten.

Vanaf het terras van dit hotel konden gasten destijds direct de pier oplopen. Aan het eind bevond zich een paviljoen waar onder meer concerten werden gegeven.

Een brand maakte in 1943 een einde aan het bestaan van deze eerste houten Scheveningse pier.

Eind jaren vijftig werd een begin gemaakt met de aanleg van een nieuwe pier. Deze nieuwe pier kwam iets noordelijker te liggen. Op 19 mei 1961 werd de Pier geopend door prins Bernhard.

Dertig jaar later werd de Pier dus eigendom van de familie Van der Valk. De familie wilde aanvankelijk een hotel op de pier bouwen maar daarvoor bleek de constructie van de pier niet geschikt.

Nieuwsuur: Scheveningse pier binnenkort geveild

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

Ook interessant

×