Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Pim Fortuyn werd geweigerd door de CPN

De Communistische Partij Nederland (CPN) weigerde Pim Fortuyn begin jaren zeventig het lidmaatschap van de partij. Dat blijkt uit een brief die is gepubliceerd in het eerste deel van de biografie van Fortuyn, meldt de Volkskrant dinsdag.

- ad -

Verzet tegen veiling boedel Pim Fortuyn
Portret van Pim Fortuyn (Jean Thomassen) – wiki
De brief is opvallend omdat Fortuyn zelf in een interview in de jaren negentig ontkende dat hij lid had willen worden van de communistische partij. Wel bekend was dat hij in de jaren zeventig sympathiseerde met de CPN.

Uit de gepubliceerde brief uit 1972 blijkt ook waarom Fortuyn geweerd werd als lid van de CPN. De communisten wilden niet dat hij lid werd omdat hij volgens hen behoorde tot de groep rond de Groningse hoogleraar geschiedenis Ger Harmsen. Deze hoogleraar had de CPN de rug toegekeerd na het tumultueuze jaar 1956. In dat jaar sloeg de Sovjet-Unie op een bloedige manier de Hongaarse Opstand neer en werden veel misdaden van het Stalin-regime bekend.

Volgens zijn biograaf wilde Fortuyn, op dat moment nog een jonge academicus in Groningen, lid worden van de CPN omdat die partij op dat moment erg hip zou zijn.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Het eerste deel van de biografie van Pim Fortuyn verschijnt woensdag bij uitgeverij de Bezige Bij. In dit eerste deel, dat geschreven is door journalist Leonard Ornstein, staan de eerste jaren van de in 2002 vermoorde politicus centraal. Ondertitel van het boek luidt De wordingsgeschiedenis van een omstreden politicus.

Lees ook: Communistische Partij van Nederland (CPN) – Een korte geschiedenis
Biografie: De Jonge Fortuyn – Leonard Ornstein


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Tien verdwenen dagen

  Tien verdwenen dagen

  Getallen, tijdsaanduidingen, maten en geldbedragen lijken objectieve waarheden. Maar dat zijn ze niet. Ze zijn ontworpen naar de menselijke maat. Mythevorming, misverstanden, manipulaties en machtsvertoon liggen ten grondslag aan de richtingaanwijzers van ons dagelijks leven. Kalenders zijn verzonnen, de meter …Lees bericht »
 • Nazi-pesterijen in Dachau

  Nazi-pesterijen in Dachau

  In Dachau zaten vooral politieke tegenstanders van de nazi’s, evenals veel christenen, vrouwen, Joden en homoseksuelen. De memoires van een van de gevangenen in het kamp, de gereformeerde predikant Herman Knoop (1891-1974), laten zien welke nazi-pesterijen en vernederingen de kampbewoners …Lees bericht »
 • Les Pétroleuses, de vurige vrouwen van Parijs

  Les Pétroleuses, de vurige vrouwen van Parijs

  Les Pétroleuses, zo bestempelde men de vrouwen die tijdens de Parijse volksopstand van 1871 van brandstichting beschuldigd werden.Lees bericht »
 • Op zoek naar de oer-Nederlander in het Zuiderzeegebied

  Op zoek naar de oer-Nederlander in het Zuiderzeegebied

  Archeologen, fysisch antropologen, etnografen en artsen legden rond 1900 een bijzondere belangstelling aan de dag voor de Zuiderzee-eilanden Wieringen, Schokland, Marken en Urk. Die belangstelling was ingegeven door een discussie over de ‘oorsprong van het Nederlandse volk’.Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!