Pim Fortuyn werd geweigerd door de CPN

De Communistische Partij Nederland (CPN) weigerde Pim Fortuyn begin jaren zeventig het lidmaatschap van de partij. Dat blijkt uit een brief die is gepubliceerd in het eerste deel van de biografie van Fortuyn, meldt de Volkskrant dinsdag.

Verzet tegen veiling boedel Pim Fortuyn
Portret van Pim Fortuyn (Jean Thomassen)
De brief is opvallend omdat Fortuyn zelf in een interview in de jaren negentig ontkende dat hij lid had willen worden van de communistische partij. Wel bekend was dat hij in de jaren zeventig sympathiseerde met de CPN.

Uit de gepubliceerde brief uit 1972 blijkt ook waarom Fortuyn geweerd werd als lid van de CPN. De communisten wilden niet dat hij lid werd omdat hij volgens hen behoorde tot de groep rond de Groningse hoogleraar geschiedenis Ger Harmsen. Deze hoogleraar had de CPN de rug toegekeerd na het tumultueuze jaar 1956. In dat jaar sloeg de Sovjet-Unie op een bloedige manier de Hongaarse Opstand neer en werden veel misdaden van het Stalin-regime bekend.

Volgens zijn biograaf wilde Fortuyn, op dat moment nog een jonge academicus in Groningen, lid worden van de CPN omdat die partij op dat moment erg hip zou zijn.

- advertentie -

Het eerste deel van de biografie van Pim Fortuyn verschijnt woensdag bij uitgeverij de Bezige Bij. In dit eerste deel, dat geschreven is door journalist Leonard Ornstein, staan de eerste jaren van de in 2002 vermoorde politicus centraal. Ondertitel van het boek luidt De wordingsgeschiedenis van een omstreden politicus.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: