Portretten Maerten en Oopjen vanaf 2 juli te zien in Rijksmuseum

De veelbesproken schilderijen van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit zijn vanaf 2 juli te bewonderen in het Rijksmuseum in Amsterdam. Om dit te vieren is het Rijksmuseum die dag gratis te bezoeken.

Rembrandt van Rijn schilderde de huwelijksportretten op 28-jarige leeftijd in opdracht van de twee jong gehuwden Marten Soolmans en Oopjen Coppit in 1634 in Amsterdam. De meer dan twee meter hoge portretten verbleven vervolgens bijna 400 jaar in privébezit. Begin dit jaar werden de twee portretten gezamenlijk gekocht door Nederland en Frankrijk. De komende drie maanden krijgen Marten & Oopjen een ereplaats naast de Nachtwacht. Ze zijn te zien van 2 juli tot en met 2 oktober. Daarna worden ze gerestaureerd in het restauratie-atelier van het Rijksmuseum.

Om de bijzondere aankoop te vieren geeft het Rijksmuseum een Marten & Oopjen Magazine cadeau aan alle kinderen uit groep 6 en 7 van het basisonderwijs. Het magazine is geschreven door kinderboekenschrijver Jan Paul Schutten en wordt in juni verstuurd naar alle basisscholen. In juli wijdt het tv-programma Het Klokhuis een speciale aflevering aan Marten & Oopjen.

Marten & Oopjen Magazine.
Marten & Oopjen Magazine.

Samenwerking Louvre

De twee portretten zijn in de laatste 150 jaar een keer te zien geweest voor het publiek in Nederland: in 1956 in het Rijksmuseum. Vanaf 10 maart tot en met 13 juni 2016 zijn ze onder veel belangstelling in het Louvre getoond. Na de presentatie in het Rijksmuseum en de daaropvolgende restauratie worden de schilderijen eerst drie maanden in het Rijksmuseum getoond en daarna drie maanden in het Louvre. Vervolgens vijf jaar in het Rijksmuseum en vijf jaar in het Louvre. Daarna zijn ze om de acht jaar afwisselend in Rijksmuseum en Louvre te zien. Tussen de beide musea is overeengekomen dat de doeken altijd samen getoond worden.

- advertentie -

Lees ook: Rembrandt van Rijn – Meester uit de Gouden Eeuw
Boek: De schatten van Rembrandt

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: