Dark
Light

Portretten van de dove tekenaar Johannes Thopas

1 minuut leestijd

Portret van een jongeman afgestudeerd in Utrecht - Johannes Thopas, 1649 (Sothebys Amsterdam)
Portret van een jongeman afgestudeerd in Utrecht – Johannes Thopas, 1649 (Sothebys Amsterdam)
De doof geboren Johannes Thopas (ca. 1626-1690/95) geldt als een van de weinige kunstenaars uit de zeventiende eeuw die zich specialiseerde in de getekende portretkunst. De komende maanden toont Museum Het Rembrandthuis bijna veertig van zijn mooiste tekeningen, ruim de helft van Thopas’ overgeleverde oeuvre.

De getoonde portretten, zowel van bekende als onbekende personen, zijn afkomstig uit belangrijke prentenkabinetten en particuliere verzamelingen in binnen- en buitenland. Het werk van Johannes Thopas geeft door de modieuze aankleding van de geportretteerden volgens het museum een fraai tijdsbeeld en biedt inzicht in zijn klantenkring.


Thopas’ tekeningen tonen zijn talent in het werken met loodstift op perkament. Getuige zijn vroegste, 1646 gedateerde tekeningen (Fondation Custodia, Parijs) was Johannes Thopas een uiterst getalenteerde tekenaar.

De kunstenaar werd in Arnhem geboren en verhuisde op jonge leeftijd naar Utrecht. Na het overlijden van zijn vader, hertrouwde zijn moeder met een burgemeester van Emmerich. Nadien was Thopas achtereenvolgens in Amsterdam, Haarlem en Assendelft werkzaam. Vanwege zijn handicap stond hij zijn gehele leven onder toezicht van een voogd en woonde bij familieleden in.

Behalve de verfijnde portretten van Thopas wordt in de tentoonstellingsruimte een speciaal voor de gelegenheid geproduceerde film getoond. Deze film is toegankelijk voor iedereen maar in het bijzonder ook voor doven en slechthorenden. Gedurende de tentoonstellingsperiode worden ook speciale rondleidingen aangeboden, waarbij een gebarentolk doven en slechthorenden van uitleg over de tentoonstelling voorziet.

De tentoonstelling is eerder in een iets gewijzigde samenstelling te zien geweest in het Suermondt-Ludwig-Museum in Aken. In Amsterdam loopt de tentoonstelling van van 11 juli tot en met 5 oktober 2014. Rudi Ekkart schreef een boek bij de tentoonstelling.

×