Dark
Light

Het Prado – Het beroemdste museum van Spanje

Museo Nacional del Prado, Madrid
Auteur:
2 minuten leestijd
Het Prado met op de voorgrond een standbeeld van Velázquez
Het Prado met op de voorgrond een standbeeld van Velázquez (CC BY-SA 2.0 - )

Het Prado, voluit het Museo Nacional del Prado, wordt beschouwd als een van de belangrijkste kunstmusea ter wereld. Het museum is gevestigd in Madrid en bevat een indrukwekkende collectie Spaanse schilderijen. Ook buitenlandse scholen zijn echter vertegenwoordig.

De bouw van het Prado startte al in 1785, toen koning Karel III van Spanje de architect Juan de Villanueva opdracht gaf een natuur-wetenschappelijk museum te bouwen. Gedurende de napoleontische oorlogen kwam het werk echter stil te liggen. Onder Ferdinand VII werden de werkzaamheden hervat en op 19 november 1819 opende het beroemde museum uiteindelijk de deuren voor het eerst voor het publiek, als het Koninlijk Museum voor Schilderijen en Sculpturen. Vanaf 1868 ging het museum door het leven als het Museo Nacional del Prado nadat koningin Isabella II een groot deel van haar collectie overdroeg aan het Madrileense museum.

Blik in het Prado
Blik in het Prado (CC BY-SA 3.0 – Schnäggli – wiki)

Collectie

Las Meninas van Diego Velázquez. Topstuk van het Prado
Las Meninas van Diego Velázquez. Topstuk van het Prado
Het Prado had ten tijde van de opening nog ‘maar’ een collectie van 311 Spaanse schilderijen. De verzameling groeide hierna echter snel. Eind negentiende eeuw bevatte de collectie al zevenduizend schilderijen en tegenwoordig beschikt het museum bijvoorbeeld ook over honderden beelden en duizenden tekeningen, prenten en munten. De collectie omvat werken van de veertiende tot de negentiende eeuw. Met name de afdeling schilderkunst is beroemd. Een van de absolutie topstukken op dat terrein is het schilderij Las Meninas van Diego Velázquez. Verder bevat de collectie onder onder meer schilderijen van Spaanse meesters als El Greco, Francisco Goya, Francisco de Zurbarán en Bartolomé Murillo. Het museum biedt verder ook plaats aan werk van buitenlandse schilders. Zo bezit men onder meer werken van Rembrandt, Rafaël, Caravaggio, Peter Paul Rubens en Titiaan. Ook het wereldberoemde werk Tuin der lusten van de Zuid-Nederlands kunstschilder Jheronimus Bosch is in Madrid te bewonderen.

In 2002 startte een vijf jaar durende verbouwing, waar architect Rafael Moneo voor verantwoordelijk was. Het museum kreeg onder meer een nieuwe vleugel en kreeg 22.000 m² meer ruimte. Naast museale ruimten ontwierp Moneo kantoren, een nieuwe museumbibliotheek, een restaurant en een auditorium.

Overzicht van artikelen over de geschiedenis van Spanje
Boek: Prado masterpieces

Video over de collectie van het Prado:

Bronnen

-1001 Gebouwen – Mark Iring, p. 931
-https://www.britannica.com/topic/Prado-Museum
×