Dark
Light

De vrienden van Quentin Blake: ‘Matilda, Mr. Stink en de minpins’

2 minuten leestijd
Matilda uit ‘Matilda’ van Roald Dahl © Quentin Blake, 1988
Matilda uit ‘Matilda’ van Roald Dahl © Quentin Blake, 1988

De boeken van Roald Dahl zijn wereldberoemd. Veel lezers maakten via het werk van de Britse schrijver ook kennis met illustrator Quentin Blake. De samenwerking tussen schrijver en tekenaar begonnen in 1978 met de illustraties van De Reuzenkrokodil. De twee werkten samen tot Dahls overlijden in 1990. Museum Meermanno in Den Haag heeft een tentoonstelling samengesteld met werk van Blake.

Quentin Blake (1932) debuteerde op zestienjarige leeftijd in het Engelse striptijdschrift Punch. Sinds 1960 illustreerde hij (kinder)boeken die hij in nauwe samenwerking met talloze auteurs maakte. Hij illustreerde verschillende klassiekers, zoals A Christmas Carol en schreef ook zelf boeken (o.a. Patrick over een man met een magische viool die dingen van kleur en vorm kan veranderen). De stijl van Blake inspireerde diverse Nederlandse illustratoren, onder wie Annemarie van Haeringen, Marit Tornqvist en Annet Schaap.

Oom Decimus op zijn autoped, uit 'Het fantastische Fosko familiecircus' van John Yeoman © Quentin Blake, 2013
Oom Decimus op zijn autoped, uit ‘Het fantastische Fosko familiecircus’ van John Yeoman © Quentin Blake, 2013

Bij het grote internationale publiek is Blake vooral bekend dankzij zijn samenwerking met Roald Dahl. Hij illustreerde onder andere Sjakie en de Chocoladefabriek, Matilda, De heksen, De Grote Vriendelijke Reus en als laatste Heintje en de Minpins. Boeken die door kinderen over de hele wereld zijn gelezen. De tekeningen van Blake zijn volgens Dahl de eigenlijke reden achter het succes van de boeken. Hij zei daarover ooit:

“Het zijn eerder nog Quentins tekeningen dan mijn eigen beschrijvingen die figuren als de GVR, Bulstronk, meneer Griezel en de Opperheks tot leven hebben gebracht.”

Een kijkje in het hoofd

'Billy and the Minpins' van Roald Dahl  © Quentin Blake, 2017
‘Billy and the Minpins’ van Roald Dahl
© Quentin Blake, 2017
Voor de tentoonstelling ‘De vrienden van Quentin Blake: Matilda, Mr Stink en de minpins’ werkte Museum Meermanno intensief samen met het door Blake opgerichte House of Illustration uit Londen. Het is voor het eerst dat er zoveel origineel werk te zien is van de beroemde illustrator. Te zien is Blake’s werk voor kinderboeken maar ook heel vroege tekeningen en onbekend werk voor volwassenen. Museum Meermanno:

“Quentin Blake geeft in deze tentoonstelling de bezoeker een kijkje in zijn hoofd: hij legt stap voor stap uit hoe hij op basis van een tekst illustraties maakt. Blake vertelt dit aan de hand van meer dan honderdvijftig originele tekeningen, foto’s, illustraties, miniaturen en zetwerk.”

Op verschillende plekken in de tentoonstelling kunnen bezoekers zelf aan de slag om een illustratie te maken of een boekomslag te ontwerpen. De tentoonstelling is zowel geschikt voor kinderen als volwassenen en loopt tot en met 3 maart 2019.

Overzicht van boeken van Roald Dahl
Boek: Tekenboek voor veelbelovende kunstenaars – Quentin Blake

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×