Week van de koloniale geschiedenis

Railpocket conducteurs vanaf nu museumstuk

Tot in de jaren negentig hadden alle conducteurs van de NS een zware tas bij zich, met daarin dikke spoorboeken vol reisinformatie. Had een reiziger een vraag over een bepaald traject, dan kon de conducteur hen zo van dienst zijn. In 1996 kwam aan dit gesleep een eind toen de Railpocket werd geïntroduceerd. Deze handcomputer is dankzij digitale ontwikkelingen inmiddels zelf ook weer overbodig geworden.

De Railpocket was een handcomputer waar onder andere reisinformatie mee kon worden uitgelezen. Na vijf generaties Railpockets werd onlangs afscheid genomen van dit apparaat. Conducteurs kunnen het tegenwoordig af met een smartphone en apps. Grondlegger van de Railpocket, oud-conducteur Paul Thomissen, kwam de laatste Railpocket persoonlijk overhandigen aan het Spoorwegmuseum.

Vijf generaties

In 1996 lanceerde NS de eerste generatie van de Railpocket voor hoofdconducteurs. Later werd deze ook beschikbaar voor machinisten en servicemedewerkers. Ze waren bedoeld om reizigers te kunnen helpen en informeren. Met de introductie van de Railpocket liep NS internationaal voorop. Het apparaat won daardoor ook verschillende prijzen, waaronder de Computable Award en CISCO Networkers Innovation Awards voor Best Mobility and Wireless Project of the Year.

- advertentie -

De railpockets die uit de roulatie gaan, worden gerecycled. Van iedere generatie is één exemplaar overgedragen aan het Spoorwegmuseum.

Boek: Het Grote Spoor Boek

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: