Realpolitik – Betekenis van het begrip

Realpolitik - Globe (cc - Pixabay)
Realpolitik - Globe (cc - Pixabay)

Met het begrip Realpolitik wordt een politiek bedoeld die zich puur door het staatsbelang laat inspireren. Dit via een vrij nuchtere benadering waarbij ideologische, ethische of politiek-filosofische overwegingen soms van minder belang zijn. Het doel heiligt de middelen.

De term Realpolitik is voor het eerst gebruikt in het boek Gundsätze der Realpolitik (1853) van Ludwig von Rochau. In dit werk verweet deze de Duitse progressieven een gebrek aan realisme. De Duitse staatsman Otto von Bismarck wordt beschouwd als het prototype van de Realpolitiker.

Tegenwoordig wordt het begrip vooral gebruikt voor een vorm van politiek waarbij men pragmatisch te werk gaan en vooral tastbare resultaten wil bereiken of om politiek die uitsluitend gericht is op machtsvorming.

Bekijk meer over:

Politieke geschiedenis

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: