Dark
Light

Recordbedrag voor ‘De Schreeuw’ van Edvard Munch

Auteur:
1 minuut leestijd

De Schreeuw – Edvard Munch, 1893
Het wereldberoemde werk De Schreeuw van Edvard Munch is woensdag bij veilinghuis Sotheby’s geveild voor een bedrag van bijna 120 miljoen dollar, ruim 91 miljoen euro.

De Noorse kunstenaar Edvard Munch (1863-1944) maakte in totaal vier werken die de naam De Schreeuw kregen. Het eerste werk maakte hij in 1893. Het werk wordt vaak gezien als een ‘psychisch zelfportret’ van de kunstenaar. Munch beeldde namelijk een traumatische ervaring af die hij zelf ooit in Oslo had meegemaakt. Terwijl hij met een aantal vrienden bij Oslo een wandeling maakte, raakte Munch plots zeer gegrepen door het landschap en de ondergaande zon. Hij hoorde het landschap als het ware schreeuwen. Op het kunstwerk wordt het geestelijke leed uitgedrukt dat de schilder gedurende bepaalde periodes in zijn leven ervoer.

Munch wilde in zijn werken indringende menselijke emoties als angst, liefde, ziekte, jaloezie en dood afbeelden. De kunstenaar wordt beschouwd als een voorloper van het expressionisme.

Het exemplaar van De Schreeuw dat woensdag geveild werd is het enige dat nog in handen is van een particulier. Veilinghuis Sotheby’s verwachtte dat het werk ongeveer 80 miljoen dollar op zou leveren.

Het werk werd echter afgehamerd op 120 miljoen dollar. Nooit eerder bracht een schilderij tijdens een veiling zoveel geld op. Daarmee is De Schreeuw echter niet het duurste schilderij ter wereld. Dat record staat op naam van het werk De Kaartspelers van Cézanne dat eind vorig voor jaar voor meer dan 250 miljoen dollar werd verkocht aan de emir van Qatar.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×