Dark
Light

Regisseur Ruud van Hemert (73) overleden‎

Auteur:
1 minuut leestijd

Filmposter van Schatjes!
De Nederlandse filmregisseur Ruud van Hemert is donderdag op 73-jarige leeftijd overleden.

De in Amsterdam geboren Ruud van Hemert begon zijn carrière als televisiemaker bij de VPRO en AVRO en werkte toen onder meer samen met Wim T. Schippers. Hij produceerde programma’s als De Fred Haché Show en Barend is weer bezig!.

Bij het grote publiek werd Van Hemert in 1984 bekend als regisseur van de kaskraker Schatjes!. In deze voor Nederlandse begrippen baanbrekende film speelde Peter Faber een van de hoofdrollen. De film vertelde het verhaal van een bijzonder gezin waarin de kinderen op een extreme manier de strijd met hun ouders aan gaan. De ouders gaan op hun beurt niet erg pedagogisch te werk bij het aanpakken van hun kinderen. Naarmate het verhaal vordert wordt de film steeds gewelddadiger.De film trok 1,5 miljoen bezoekers en is daarmee een van de succesvolste films aller tijden. In 1986 bracht Van Hemert een vervolg uit: Mama is boos!.

In 2001 verfilmde hij nog het boek Ik ook van jou van Ronald Giphart. Zijn laatste film, Feestje!, maakte hij in 2004.

Ruud van Hemert is overleden aan de gevolgen van keelkanker.

Trailer van Schatjes!

Films van Ruud van Hemert:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×