Regisseur Ruud van Hemert (73) overleden‎

Filmposter van Schatjes!
De Nederlandse filmregisseur Ruud van Hemert is donderdag op 73-jarige leeftijd overleden.

De in Amsterdam geboren Ruud van Hemert begon zijn carrière als televisiemaker bij de VPRO en AVRO en werkte toen onder meer samen met Wim T. Schippers. Hij produceerde programma’s als De Fred Haché Show en Barend is weer bezig!.

Bij het grote publiek werd Van Hemert in 1984 bekend als regisseur van de kaskraker Schatjes!. In deze voor Nederlandse begrippen baanbrekende film speelde Peter Faber een van de hoofdrollen. De film vertelde het verhaal van een bijzonder gezin waarin de kinderen op een extreme manier de strijd met hun ouders aan gaan. De ouders gaan op hun beurt niet erg pedagogisch te werk bij het aanpakken van hun kinderen. Naarmate het verhaal vordert wordt de film steeds gewelddadiger.

- advertentie -De film trok 1,5 miljoen bezoekers en is daarmee een van de succesvolste films aller tijden. In 1986 bracht Van Hemert een vervolg uit: Mama is boos!.

In 2001 verfilmde hij nog het boek Ik ook van jou van Ronald Giphart. Zijn laatste film, Feestje!, maakte hij in 2004.

Ruud van Hemert is overleden aan de gevolgen van keelkanker.

Trailer van Schatjes!

Films van Ruud van Hemert:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: