Dark
Light

Rembrandts ‘Hoofd van Christus’ voor het eerst in museum te zien

Auteur:
1 minuut leestijd
'Hoofd van Christus' door Rembrandt
'Hoofd van Christus' door Rembrandt

Rembrandts studie Hoofd van Christus, van een model als Jezus, is vanaf vrijdag te bewonderen in Museum Het Rembrandthuis. Het is voor het eerst dat het werk in een Nederlands museum is te zien. Rembrandt van Rijn maakte het werk bijna 360 jaar geleden. Het hing in zijn woonkamer. Het schilderij werd in 2011 herontdekt.

Rembrandthuis in Amsterdam - cc
Rembrandthuis in Amsterdam – cc
De inventaris die bij Rembrandts faillissement in 1656 werd opgemaakt, vermeldt twee ‘hoofden van Christus’, waar twee mannen model voor stonden. Dit is één van de twee schilderijen, het andere is te zien in de Gemäldegalerie in Berlijn. Het Rembrandthuis:

“Toen Rembrandt begon met schilderen, bestudeerde hij heel intensief gezichten en leerde hij zichzelf overtuigend emoties weer te geven. Observatie van het leven was de kern van Rembrandts werk, en de hoofden van Christus hingen dan ook in de belangrijkste kamer van Rembrandts huis.”

Jonge joodse man

Rembrandt schilderde de studiekop van een man met lang zwart haar en een zachte zwarte baard op een klein eikenhouten paneel. Zijn model, wiens identiteit onbekend is, was waarschijnlijk een jonge joodse man die bij Rembrandt in de buurt woonde. Rembrandt koos hem vanwege diens opvallende uiterlijk.

“Hij wilde een nieuw type gezicht ontwikkelen voor het weergeven van Jezus. Rembrandt zou dit nieuwe type gebruiken in belangrijke werken uit de late jaren 1640: de Honderd Gulden Prent, en het schilderij van Jezus en de discipelen uit 1648, dat zich nu in het Louvre bevindt.”

Lees ook: Rembrandt van Rijn – Meester uit de Gouden Eeuw
Boek: De schatten van Rembrandt – Het verhaal van zijn leven en werk

×