Week van de koloniale geschiedenis

Replica HMS Bounty gezonken door orkaan

De replica van de HMS Bounty in de haven van Oostende – Yasmina, 2009

De replica van het historische zeilschip HMS Bounty is maandag als gevolg van de orkaan Sandy voor de kust van North-Carolina gezonken. De Amerikaanse kustwacht heeft dat bekendgemaakt.

De HMS Bounty werd in 1784 gebouwd in Groot-Brittannië. De driemaster is vooral bekend vanwege een opstand die in 1789 in de buurt van Tahiti op het schip uitbrak. Tijdens deze muiterij, waarom die uitbrak is nooit helemaal duidelijk geworden, overmeesterden enkele opstandigen hun kapitein, William Bligh.

Kapitei Bligh wordt van zijn schip gezet – Robert Dodd , 1790


De kapitein werd samen met achttien bemanningsleden in een sloep gezet terwijl de opstandelingen op de HMS Bounty. Voor hen was terugkeren naar Engeland echter geen optie en daarom vestigden ze zich na enkele omzwervingen op het eiland Pitcairn, in de naar de driemaster vernoemde Bounty Bay.

- advertentie -

De replica van de HMS Bounty werd gebouwd naar aanleiding van de film Mutiny on the Bounty uit 1962. In deze film met Marlon Brando in de hoofdrol werd het verhaal van de opstand verteld. De replica was hierna nog in veel andere films te zien, waaronder in de Pirates of the Caribbean-reeks.

Het schip probeerde de afgelopen dagen uit de greep van orkaan Sandy te blijven. Maandag ontstonden er echter grote problemen en maakte het schip door hoge golven water. De bemanningsleden stapten over in twee reddingsboten. Veertien bemanningsleden van het schip werden maandag door de kustwacht gered. Enkele uren later werd nog een vrouwelijk bemanningslid uit het water gehaald, maar zij overleed in het ziekenhuis. De kapitein van het schip is nog altijd niet gevonden.

Reddingsactie van de Amerikaanse kustwacht:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: