Dark
Light

Replica van prehistorische Grotte Chauvet geopend

Auteur:
1 minuut leestijd
Tekening van een neushoorn in de grot
Tekening van een neushoorn in de grot

De Franse president François Hollande opent vrijdag een exacte replica van de wereldberoemde Grotte Chauvet in de Ardèche.

cc
cc
De grot werd in 1994 ontdekt door de Franse speleoloog Jean-Marie Chauvet. In een verborgen kamer trof hij wanden aan die bedekt zijn met prehistorische (dieren)tekeningen van ongeveer 36.000 jaar oud. De grot is wereldberoemd maar was nooit toegankelijk voor het publiek.

Publiek toelaten tot de grot is volgens de kenners geen optie omdat de tekeningen dan zouden worden beschadigd, bijvoorbeeld door schimmelvorming. Daarom is een exacte replica van de Grotte Chauvet gemaakt. Helemaal nieuw is dit niet. Ook de in 1940 ontdekte grot van Lascaux, waar eveneens prehistorische tekeningen zijn aangetroffen, heeft een replica.

55 miljoen euro

De tekeningen in de grot zijn gemaakt door de zogenaamde cro-magnonmens, de prehistorische mens uit het Laat Paleolithicum, de oude steentijd. Er zijn enkele honderden met rood of zwart geschilderde dierafbeeldingen gevonden. Afbeeldingen van onder meer leeuwen, neushoorns, oerossen, paarden, beren en bizons. Daarnaast zijn er veel abstracte tekens en afdrukken van handen in de grot te vinden.

De 3000 vierkante meter grote replica van de grot heeft 55 miljoen euro gekost. Er zijn zo’n duizend tekeningen te bekijken.

Documentaire over de grot: Cave Of Forgotten Dreams

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×