Dark
Light

Rijksmuseum heeft eigen kookboek

ABC van de Nederlandse keuken in 130 recepten en 900 afbeeldingen
Auteur:
1 minuut leestijd
Rijksmuseum Kookboek
Rijksmuseum Kookboek

Het Rijksmuseum heeft een eigen kookboek uitgebracht. Het Rijksmuseum Kookboek bevat negenhonderd afbeeldingen uit de collectie van het museum en is een initiatief van vertrekkend museumdirecteur Wim Pijbes.

Rijksmuseum Kookboek
Rijksmuseum Kookboek
Wim Pijbes benaderde Jonah Freud, culinair journaliste en eigenaar van De Kookboekenhandel in Amsterdam, met de vraag of ze een Rijksmuseum kookboek samen kon stellen. Bij vijftig ingrediënten die volgens haar de Nederlandse keuken definiëren, verzamelde ze vervolgens een origineel én een modern gerecht. Ze nodigde vijftig Nederlandse koks en patissiers uit een eigen recept te vervaardigen, geïnspireerd op een van de ingrediënten. Onder hen bekenden als Robert Kranenborg en Jonnie Boer, maar ook aanstormende chefs als Jim de Jong en Benny Blisto.

Irma Boom ontwierp het kookboek. Zij liet het op een door haar samengesteld papiersoort drukken dat doet denken aan bakpapier. Voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum die getuigen van Nederlands culinaire historie en de vooraanstaande rol van eten en drinken in de kunst, vormen de basis voor de ruim 900 afbeeldingen.

Van fruit, zuivel en vis op stillevens tot bestek, serviesstukken en keukens uit de beroemde poppenhuizen; zo trekt de canon van de Nederlandse keuken voorbij en laat zowel de culinaire als ook de kunstliefhebber op een verrassende manier kijken naar gerechten die hij al jaren kent.

Boek: Rijksmuseum Kookboek

×