Rode Kruis draagt WOII-archief over aan Duitsland

Rode Kruis draagt WOII-archief over aan Duitsland
Het Internationale Rode Kruis draagt een groot oorlogsarchief over aan Duitsland. Het gaat om het archief van de zogenaamde International Tracing Service met informatie over mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s werden vervolgd en vermist raakten.

De International Tracing Service werd in 1943 opgericht en probeerde voor miljoenen families informatie boven tafel te krijgen over mensen die tijdens de oorlogsjaren vermist raakten. Het archief is enorm.


Het gaat volgens het Rode Kruis om meer dan vijftig miljoen documenten over ongeveer 17,5 miljoen mensen die door de nazi’s werden vervolgd. De stukken bevatten onder meer informatie over kampgevangenen, dwangarbeiders en verdreven personen.

- advertentie -

Het beheer van het archief wordt nu overgedragen aan de Duitse federale archiefdienst in Bad Arolsen. Het archief was daar al gevestigd. Het Rode Kruis blijft wel betrokken bij het archief. Als er nieuwe informatie binnenkomt over vermiste personen dan wordt die overgedragen aan de Duitse archivarissen.

Het ITS-archief is het grootste archief ter wereld met gegevens over de misdaden en slachtoffers van het naziregime.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: