Geschiedeniswinkel - Duizenden geschiedenisboeken

Eindelijk duidelijkheid: zo zag dichter Roemer Visscher eruit

Hij wordt beschouwd als een van de grote dichters uit de zeventiende eeuw: Roemer Visscher (1547-1620). Tegenwoordig is hij bekend van verschillende straat- en schoolnamen. Roemer Visscher schreef spraakmakende bundels als Sinnepoppen (1614) en Brabbeling (1614) en was lid van de Muiderkring. Hoe hij eruitzag, was onbekend. Tot nu. Onderzoeker Lieke van Deinsen heeft achterhaald dat vroegere portretten op fantasie berusten én denkt zijn echte portret gevonden te hebben.

- ad -

Fantasieportret van Roemer Visscher op oudere leeftijd gemaakt door Pieter van der Meulen (Rijksmuseum)
Fantasieportret van Roemer Visscher op oudere leeftijd gemaakt door Pieter van der Meulen (Rijksmuseum)
Sinds de negentiende eeuw stond Roemer Visscher bekend als een oude man met volle haardos en baard. De dichter is, naast zeventiende-eeuwse literaire kopstukken als Vondel en Bredero, te zien op talrijke schilderijen, prenten en schoolplaten. Hij werd vaak gesitueerd in de Muiderkring: de literaire vriendenclub die regelmatig samenkwam op het beroemde buitenhuis van P.C. Hooft, het Muiderslot.

Cultuurhistoricus Dr. Lieke van Deinsen presenteert in Oud Holland, het wetenschappelijk tijdschrift van het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, op basis van een verloren gewaand portret een nieuw beeld van de dichter. Van Deinsen vond het ware gezicht van de dichter in het Panpoëticon Batavûm, een vroeg-achttiende-eeuws kabinet met auteursportretten, gemaakt door Arnoud van Halen (1673-1732). Anders dan veel andere kunstenaars die fantasieportretten van Roemer Visscher maakten, kon hij als een van de weinige kunstenaars wel putten uit betrouwbare bronnen. Wat blijkt: Roemer Visscher had een kort baardje en was al vroeg kalend (zie afbeelding boven artikel).

Verzonnen portretten

Het hardnekkige beeld van Roemer Visscher is een van de laatste erfenissen van de mythische Muiderkring. Deze groep van kunstbeoefenaars uit de zeventiende eeuw werd de verpersoonlijking van negentiende-eeuwse waarden als vaderlandsliefde, saamhorigheid en verdraagzaamheid. De ontdekking van zijn echte portret laat goed zien dat de historische juistheid niet zo nauw genomen werd. Voor bewonderde ‘gezichtloze’ voorouders werd – zonder enige schroom – een portret verzonnen.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Ook interessant: Anna Roemers Visscher (1584-1651) – Dichteres en glasgraveur
Boek: Brabbeling, een bloemlezing – Roemer Visscher


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Zo zien Ariërs eruit (1943)

  Zo zien Ariërs eruit (1943)

  In 1935 werden in nazi-Duitsland de Neurenberger Rassenwetten aangenomen. De basis van deze wetten lag in de overtuiging dat het Arische volk superieur was.Lees bericht »
 • Vrouwen brouwen al sinds mensenheugenis bier

  Vrouwen brouwen al sinds mensenheugenis bier

  Bier, een mannenzaak? Vergeet het maar. In het verleden waren het veelal vrouwen die dat dorstlessende sap bekokstoofden. Bierbrouwerij is de evolutie van huisvlijt naar big business en daarom werden vrouwen gedemoniseerd.Lees bericht »
 • Nazi-propagandisten voor de rechtbank

  Nazi-propagandisten voor de rechtbank

  Tijdens het Internationale Militaire Tribunaal in Neurenberg werden de politici, ambtenaren en militaire leiders aangeklaagd die hoofdverantwoordelijk werden gehouden voor de nazimisdaden. Onder de tweeëntwintig kopstukken die van 20 november 1945 tot 1 oktober 1946 terecht stonden bevonden zich twee …Lees bericht »
 • De (nostalgische) geschiedenis van tweewielerfabrikant Sparta

  De (nostalgische) geschiedenis van tweewielerfabrikant Sparta

  In 1917 werd in Apeldoorn de firma ‘Verbeek en Schakel, grossierderij in rijwielen en onderdelen’ opgericht. Deze firma zou van lokale fietsenmaker uitgroeien tot één van de grootste producenten van (motor)fietsen, brommers en meer recent van e-bikes in Nederland: Sparta. …Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereMoederstad - Philip DrögeBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las