Dark
Light

1900 jaar oude Romeinse bokshandschoenen gevonden

“Je krijgt er kippenvel van!”
Auteur:
1 minuut leestijd

Tijdens bodemonderzoek hebben archeologen in Engeland een opmerkelijke ontdekking gedaan. In de buurt van de Muur van Hadrianus vonden ze een paar Romeinse bokshandschoenen. De knokkels van de personen die deze gevechtsartikelen gebruikten zijn nog zichtbaar.

Bokshandschoenen om te oefenen

Restanten van Vindolanda (cc - Simon Robinson)
Restanten van Vindolanda (cc – Simon Robinson)
De twee gevonden bokshandschoenen zijn afkomstig uit de tweede eeuw na Christus. Ze werden, aldus opgravingsleider Andrew Birley, omstreeks het jaar 120 door Romeinse militairen gebruikt om mee te oefenen. Archeologen vonden de handschoenen onder het Romeinse kasteel Vindolanda, een toeristische trekpleister in de buurt van de stad Hexham in het graafschap Northumberland.

De leren oefenhandschoenen bedekten niet de hele hand, maar voornamelijk de knokkels. Voor echte bokspartijen gebruikten de Romeinen namelijk wat zwaarder materiaal: ijzeren opvullingen die het effect hadden van de tegenwoordige boksbeugel. Birley noemt de vondst van twee vrijwel intacte handschoenen exceptionally special:

Je krijgt er kippenvel van!

Op de plek van kasteel Vindolanda bevonden zich vroeger verdedigingswerken met meerdere barakken. De inwoners vormden een levendige multiculturele gemeenschap, met als kern meer dan duizend soldaten uit onder meer België en Spanje. Verder woonden er nog slaven en werklieden binnen de grenzen van het Romeinse verdedigingswerk.

Tentoonstelling in kasteel Vindolanda

De twee Romeinse bokshandschoenen maken deel uit van een grotere vondst door Britse archeologen in de zomer van 2017. Naast de twee oefenbokshandschoenen troffen ze complete zwaarden aan, maar ook koperen paardenuitrustingen, kostbare schrijftabletten, leren schoenen, badklompen, kammen en dobbelstenen. Sinds deze week zijn de bokshandschoenen en andere opgegraven voorwerpen te bewonderen in het museum van fort Vindolanda.

Meer archeologisch nieuws & achtergronden
Boek: De Muur van Hadrianus – Adrian Goldsworthy

Bronnen

*https://www.volkskrant.nl/wetenschap/gevonden-1900-jaar-oude-romeinse-bokshandschoenen-de-knokkelafdrukken-staan-er-nog-in~a4571708/
*http://www.vindolanda.com/_blog/press-releases/post/rare-ancient-roman-boxing-gloves-uncovered-at-vindolanda/
×