Mens en Relatie

Rookpaal is nu museumstuk

Roken op treinstations en perrons is niet meer toegestaan. De afgelopen maanden heeft spoorbeheerder ProRail alle resterende rookpalen van de perrons verwijderd. De rookpaal is nu dus een museumstuk. Letterlijk. ProRail en NS hebben de laatste rookpaal namelijk aan het Spoorwegmuseum in Utrecht geschonken.

- ad -

Rookzone op een treinstation
Rookzone op een treinstation (CC BY-SA 3.0 – Michiel1972 – wiki)
In de stationshallen, trappen, liften en tunnels is roken al jaren niet meer toegestaan. Maar op perrons kon tot voor kort nog gerookt worden, in zones rond speciaal daarvoor neergezette rookzuilen. Dat is nu verleden tijd. De verwijderde rookpalen krijgen in de toekomst nieuwe duurzame bestemmingen, bijvoorbeeld als oplaadpaal voor elektrische fietsen.

Nederland kent sinds 1 januari 2004 het recht op een rookvrije werkplek. Voor die tijd werd er ook nog volop in de trein gerookt. Hiervoor waren speciale rookcoupés. Nadat deze coupés verdwenen en de asbakken dicht waren gelast, mochten reizigers alleen nog op enkele plekken op perrons roken. Begin dit jaar maakten ProRail en NS bekend deze rookzones allemaal te gaan verwijderen. Die operatie is nu voltooid. In de eigen winkels verkoopt de NS sinds dit jaar ook geen rookwaren meer. Met de rookvrije stations en perrons willen ProRail en NS “bijdragen aan een rookvrije generatie”. Peter-Paul de Winter, hoofd collecties van het Spoorwegmuseum, over de nieuwe aanwinst:

“We zijn ontzettend blij om de laatste rookpaal van NS en ProRail in onze collectie op te nemen. Met een toekomstige “rookvrije generatie” zal de museale waarde van dit object over een aantal jaar alleen maar groter worden. We zullen dit icoon van dan vervlogen tijden ongetwijfeld aan onze bezoeker laten zien.”

Ook interessant: Geniet van de herfst, steek een sigaret op
…of: Rodrigo de Jerez, de eerste roker van Europa

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

‘Andere Tijden’ over Roken:


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Meer tips ➱