Dark
Light

Rotterdam herdenkt weggevoerde kinderen

1 minuut leestijd
Joods Kindermonument in Rotterdam (CC0 - Hanno Lans - wiki)
Joods Kindermonument in Rotterdam (CC0 - Hanno Lans - wiki)

In Rotterdam is deze week een monument onthuld ter herinnering aan de Joodse kinderen die tijdens de oorlog vanuit de stad werden gedeporteerd en nooit terugkeerden.

Restant van Loods 24
Het kindermonument is onthuld door burgemeester Ahmed Aboutaleb, in bijzijn van de Israëlische ambassadeur en 686 Rotterdamse schoolkinderen. Het monument bevindt zich op de locatie waar zich destijds Loods 24 bevond. Die loods werd tijdens de oorlog door de Duitser enige tijd als verzamelplaats gebruikt voor de deportatie van Joden. Het overgrote deel van deze Joden werd in Sobibór en Auschwitz-Birkenau vermoord. Vanaf 1942 werden vanuit Rotterdam in totaal 12.000 Joodse Nederlanders gedeporteerd. Het onthulde monument staat vlakbij het enige nog resterende muurdeel van de loods.

Op Rotterdamse basisscholen wordt momenteel stilgestaan bij de achtergrond van het monument. Tijdens lessen vertellen leraren verhalen die betrekking hebben op de weggevoerde Rotterdamse kinderen.

In de jaren 1942-1943 werden 686 Rotterdamse Joodse kinderen in de leeftijd van één maand tot en met twaalf jaar gedeporteerd naar Westerbork. Op het monument zijn hun namen te vinden.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

×