Dark
Light

De Cineac NRC bioscoop in Rotterdam (1939)

Een foto van Alphons Hustinx
2 minuten leestijd
‘De Cineac NRC bioscoop aan de Coolsingel in Rotterdam. De bioscoop werd bij het bombardement op 14 mei 1940 verwoest’. Bron: Beeldbank WO2, Dia Archief Mr. A. Hustinx, beeldnummer 172875.
‘De Cineac NRC bioscoop aan de Coolsingel in Rotterdam. De bioscoop werd bij het bombardement op 14 mei 1940 verwoest’. Bron: Beeldbank WO2, Dia Archief Mr. A. Hustinx, beeldnummer 172875.

Ieder schilderij, plakkaat, artikel, foto of archiefstuk heeft een eigen verhaal. Soms is het verhaal groot, soms klein. De gemene deler is dat ieder stuk uniek is en zijn eigen geschiedenis heeft. In deze rubriek wordt zo’n unieke bron uit WO2-zoekmachine oorlogsbronnen.nl uitgelicht. Deze aflevering: de foto van de Cineac NRC bioscoop in Rotterdam, gemaakt door fotograaf Alphons Hustinx.

Oorlogsbronnen Object UitgelichtOp deze kleurenfoto uit 1939 is de Cineac NRC bioscoop in Rotterdam te zien. De bioscoop aan de Coolsingel opent in 1913 onder de naam ‘Cinema Royal’. In 1935 heropent de bioscoop na een verbouwing als ‘Cineac NRC’. Onder andere Abraham Tuschinski zit in de directie van het filmhuis. Het uitbreken van de oorlog betekent echter het – voorlopige – einde van de bioscoop. In 1940 wordt het gebouw verwoest tijdens het bombardement op 14 mei. Meer dan tien jaar na de bevrijding, in 1957, heropent de bioscoop aan de Coolsingel opnieuw, dit keer niet op nummer 17 maar op nummer 103.

‘Sprookjesachtig Indië’

De foto van de Cineac NRC bioscoop maakt Hustinx op het moment dat ‘de gekleurde film van Indië’ in de bioscoop draait. De film, gemaakt door de fotograaf zelf, is de eerste kleurenfilm over Nederlands-Indië en laat de reis naar en het leven in de kolonie zien. Hustinx maakt de film in opdracht van de Stoomvaart Maatschappij Nederland. In 1939 gaat ‘Kleur en Glorie onzer Tropen’ in première. Hustinx trekt de eerste jaren na de première door heel Nederland om zijn film te vertonen. Een verkorte versie van de film is in verschillende Cineacbioscopen onder de titel ‘Sprookjesachtig Indië’ te zien. In 1942 verbiedt de Duitse bezetter het vertonen van de film echter. Pas na de bevrijding is ‘Kleur en Glorie’ weer in heel Nederland te bekijken.

Na de oorlog hervat Hustinx ook zijn reizen en maakt films voor onder andere KLM en Kwatta. In 1972 overlijdt Hustinx.

De bezetting in kleur

De oorlog in kleur - Hustinx reist door Nederland, 1939-1946
De oorlog in kleur – Hustinx reist door Nederland, 1939-1946
De foto van de bioscoop is gemaakt door fotograaf en cineast Alphons Hustinx. Als één van de eersten houdt Hustinx zich bezig met het fotograferen en filmen in kleur. De jaren vóór het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog reist de fotograaf voor zijn werk de hele wereld over. Hustinx schrijft reisverhalen en fotografeert de dingen die hij ziet en meemaakt. Ook maakt Hustinx films die het leven aan de andere kant van de wereld laten zien – ‘De zeven wonderen van Zuid Afrika, een film over de natuur en cultuur van Zuid-Afrika en Brits- Rhodesië, is één van de films die Hustinx tijdens zijn reizen maakt. Wanneer de oorlog uitbreekt wordt reizen onmogelijk en blijft de fotograaf in Nederland. Tijdens de bezetting maakt Hustinx meer dan 1250 dia’s die het alledaagse leven in Nederland in kleur weergeven. In 1945 fotografeert Hustinx bovendien de bevrijdingstournee van koningin Wilhelmina door het zuiden van het land.

Meer foto’s uit de collectie van Hustinx kunt u vinden via de collectieportal van Oorlogsbronnen.nl. Zoek op ‘A. Hustinx’ en vind tientallen foto’s. Meer informatie over het werk van Hustinx tijdens de oorlog kunt u lezen in ‘De oorlog in kleur: Hustinx reist door Nederland 1939-1946’, geschreven door NIOD-onderzoekers René Kok, Erik Somers en de neef van Hustinx, Lodewijk Imkamp.

Boek: De oorlog in kleur – Hustinx reist door Nederland, 1939-1946

×