Geschiedenis-winkel

Routeplanner: van Atvaca naar Forum Hadriani

Van Atvaca (Tongeren) naar Forum Hadriani (Voorburg)
De Nederlandse historicus René Voorburg heeft de Tabula Peutingeriana, een kopie van een Romeinse wegenkaart van rond het jaar 300, gereconstrueerd en verwerkt tot een hedendaagse routeplanner.

De Tabula Peutingeriana is een kopie van de Romeinse reiskaart die rond 300 na Christus werd gemaakt. De Tabula Peutingeriana is een rol perkament bestaande uit twaalf bladen van ieder ongeveer veertig centimeter hoog en zestig centimeter lang. Op de bladen werd de Romeinse wereld van Britannia tot Indië in gerekte vorm afgebeeld. Het eerste blad is verloren gegaan.- advertentie -

Fragment van de Tabula Peutingeriana

De Tabula Peutingeriana staat sinds 2007 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Op de kaart staan ook een groot aantal Nederlandse steden vermeld, zoals Matilone (Leiden), Albaniana (Alphen aan den Rijn), Forum Hadriani (Voorburg) en Ulpia Noviomagus Batavorum (Nijmegen).

René Voorburg heeft bij het maken van zijn ‘Romeinse routeplanner’ gebruik gemaakt van een fascilisme die Konrad Miller in 1887 van de kaart maakte. Zijn reconstructie is verder voor een groot deel gebaseerd op recent onderzoek van de Britse historicus Richard Talbert.

Van de 2760 plaatsen op de Peutingeriana zijn er bijna tweeduizend van een zogenaamde geolocatie voorzien waardoor ze via de routeplanner te doorzoeken zijn.

Bij de Romeinse plaatsnamen worden in de meeste gevallen ook de moderne namen vermeld. De routeplanner is toegankelijk via omnesviae.org

René Voorburg heeft een half jaar aan de ontwikkeling van de Romeinse routeplanner gewerkt. In het dagelijks leven werkt hij als webarchivaris bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

- advertentie -

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Meer tips ➱