Week van de koloniale geschiedenis

Sagrada Familia krijgt Nederlands laagje

Sagrada Família
De Sagrada Família in Barcelona krijgt een berschermlaagje dat gemaakt is door een Nederlands bedrijf. De coating moet onder meer voorkomen dat het imposante bouwwerk door uitlaatgassen bedekt wordt met een zwarte roetlaag.

De beschermlaag is ontwikkeld door het bedrijf Bionic Technology uit Winschoten. Het is de bedoeling dat de laag er voor zorgt dat de originele kleuren van de basiliek te zien blijven. De coating zorgt er ook voor dat vocht niet meer in de stenen door kan dringen. Hierdoor- advertentie -

Interieur van de Sagrada Familia – Foto: Cc/Poniol60

kunnen onderdelen van het bouwwerk ook niet meer stukvriezen.

De laag wordt nog dit jaar op de basiliek aangebracht.

De Sagrada Família is veruit het bekendste godshuis van Barcelona. Het is ook het beroemdste werk van Antonío Gaudí, een Spaanse architect die zelf tot zijn dood aan de bouw van de basiliek werkte.

De geschiedenis van de Sagrada Família begon eind negentiende eeuw. In een nieuw deel van Barcelona moest toen een nieuwe kerk komen ter ere van Sint Jozef en Heilige Familie. Een lokale architect genaamd Francisco de Paula del Villar maakte een ontwerp voor de kerk en op basis van dat ontwerp werd in 1882 de fundering gelegd. De architect kreeg echter ruzie met de opdrachtgevers en werd uiteindelijk ontslagen. Zijn vervanger was een jonge architect: de toen 31-jarige Antonío Gaudí. De Sagrada Família werd een obsessie voor deze inmiddels wereldberoemde Spaanse architect. Tot zijn dood in 1926 werkte hij er aan.

Meest in het oog springende onderdelen van de basiliek zijn de puntige torens. Gaudí bedacht dat de kerk er daarvan achttien moest hebben waarvan de middelste het grootst moesten zijn. De middelste torens zijn maar liefst 167 meter hoog en dat is een stuk hoger dan bijvoorbeeld de Dom in Keulen.

De basiliek is nog altijd niet klaar. Verwacht wordt dat er nog zeker tot 2026 aan moet worden gewerkt.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: