Dark
Light

Schrijverssteen voor Betje Wolff en Aagje Deken in Nieuwe Kerk

1 minuut leestijd
De schrijverssteen voor Betje Wolff en Aagje Deken
De schrijverssteen voor Betje Wolff en Aagje Deken - Foto: Janiek Dam

In de Nieuwe Kerk in Amsterdam is donderdag een schrijverssteen onthuld ter ere van het schrijversduo Betje Wolff en Aagje Deken. De schrijverssteen kreeg 220 jaar na het overlijden van het schrijverspaar een plek bij de andere schrijversstenen in de kerk, van onder andere Multatuli, Hella S. Haasse en Anton de Kom.

Sara Burgerhart, voorblad voor de achtste editie, 1891
Sara Burgerhart, voorblad voor de achtste editie, 1891
De twee schrijvers overleden in 1804, kort na elkaar. Van penvriendinnen, waren zij levensgezellinnen geworden. Samen schreven zij hun grootste literaire succes in 1782: Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart, een werk dat is, opgenomen in de Canon van Nederland en wordt beschouwd als de eerste moderne roman van Nederland. Met de briefroman spoorden de auteurs vrouwen aan tot zelfstandig denken.

Ze bemoeiden zich met politieke en maatschappelijke kwesties en leverden commentaar op hun tijd. De twee waren voor de verworvenheden van de Franse Revolutie en fel tegen het Nederland van het Huis van Oranje en religieuze intolerantie en misstanden. Ze pleitten verder voor een moderne burgerlijke moraal. In 1788 vluchtten de twee schrijfsters naar Frankrijk.

Toen de Oranjes verdreven werden en in Nederland een regering van burgers aan de macht kwam, keerden de twee schrijfsters terug. Na Sara Burgerhart publiceerden ze nog vele boeken, brievenboeken en gedichten. Toen Betje Wolff op 5 november 1804 overleed, volgde Aagje Deken negen dagen later. Ze werden bij elkaar begraven op de exclusieve begraafplaats Ter Navolging in Scheveningen.

Betje Wolff en Aagje Deken - Stippelgravure op glas
Betje Wolff en Aagje Deken – Stippelgravure op glas (Rijksmuseum)

Biografie en hertaling

De schrijverssteen ter ere van het literaire duo is vormgegeven door Karen Polder, die daarbij gebruikmaakte van een geheel nieuwe letter, ontworpen door Jacob Wise. Het is voor het eerst dat er in de kerk een steen voor twee schrijvers is onthuld.

Betje Wolff en Aagje Deken staan in 2024 ruim in de belangstelling. Naast de schrijverssteen verschijnt er dit jaar bijvoorbeeld ook een nieuwe biografie over Betje Wolff, geschreven door Marita Mathijsen. Verder wordt er een hertaling uitgebracht van Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart, verzorgd door Tonnus Oosterhoff.

Boek: Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart – Betje Wolff & Aagje Deken

×