‘Sinterklaasavond’ verkocht aan Frans Hals Museum

Sinterklaasavond – Richard Brakenburgh (1650-1702)
Het Frans Hals Museum is een oer-Hollands schilderij rijker. Het museum kocht dinsdag tijdens een veiling bij Christie’s het schilderij Sinterklaasavond van de Haarlemse schilder Richard Brakenburgh (1650-1702).

Het in Haarlem gevestigde museum legde ruim 58.00 euro neer voor het ‘vrolijke en verhalende schilderij’. Het zeventiende-eeuwse werk zal binnenkort te zien zijn in de tentoonstelling De Gouden Eeuw viert feest. Museumdirecteur Karel Schampers naar aanleiding van de aangekochte Brakenburgh:

Na een kleine cosmetische ingreep zullen wij deBrakenburgh in de tentoonstelling een mooie plek geven, zodat iedereen met eigen ogen kan genieten van deze oer-Hollandse voorstelling waarop zoet, het heerlijke Duvekaterbrood, en zuur, het huilende jongetje dat de roe in zijn schoen vindt, hand in hand gaan.

De museumdirecteur zegt persoonlijk erg geïnteresseerd te zijn in een nadere studie naar de schilderijen waarmee Brakenburgh de muren decoreerde.

- advertentie -

Christie’s hield dinsdag een veiling van Oude Meesters en Romantische kunst. Voor verschillende schilderijen werd volgens het veilinghuis diep in de buidel getast. Voor tien werken werd meer dan een ton neergelegd. Portret van een Twentse familie van Pieter Codde (1599-1678) bracht bijvoorbeeld 289.000 euro op en Cornelis Springer’s (1817-1891) Stadhuis van Naarden werd afgehamerd op 259.000 euro.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: