450 jaar geleden kwam de geuzenopstand tot een voorlopig hoogtepunt in Haarlem. Het beleg van de stad vormde een kantelmoment in de geuzenopstand.
Geen enkel ander Europees land had tijdens de Tweede Wereldoorlog zo’n bloeiende illegale pers als Nederland. Er verschenen hier meer dan 1200 illegale bladen, van handgeschreven of gestencilde uitgaven tot professioneel vervaardigd drukwerk. Maar de strijders voor het vrije woord betaalden wel een hoge prijs.
De landelijke monumentenorganisatie Hendrick de Keyser heeft het Teylers Hofje in Haarlem gekocht van de woningcorporatie Elan Wonen. Het Teylers Hofje is het tiende hofje in bezit van de Vereniging, waarmee ‘Hendrick de Keyser’ de grootste hofjesbezitter van Nederland is.
Luchtvaartpionier Anthony Fokker gaf op 31 augustus 1911 boven Haarlem een demonstratie met zijn eerste vliegtuig, de 'Spin'.
Ze was een eigenzinnige dame en in haar tijd de rijkste vrouw van Haarlem: Cornelia Catharina Hodshon, alias ‘Keetje’.
Vereniging Hendrick de Keyser zoekt steun bij het publiek voor de laatste fase van de restauratie van Huis Barnaart in Haarlem.
Aan het huis zijn veel verhalen verbonden. Lodewijk Napoleon logeerde er bijvoorbeeld en sportman Pim Mulier groeide er op.
De Nieuwe Bavo, zoals de kathedraal in de volksmond heet, heeft zestien nieuwe glas-in-lood panelen, naar een ontwerp van kunstenaar Jan Dibbets.
Net als bij het spelletje 'Ik zie, ik zie… wat jij niet ziet' worden bezoekers in de tentoonstelling uitgedaagd "visuele geheimpjes" te ontdekken.
Deze week maakte het museum bekend dat er voldoende bruikleencontracten getekend zijn om de tentoonstelling door te laten gaan.
In een nieuwe tentoonstelling toont museum Het Dolhuys in Haarlem komend najaar foto's die de beroemde psychiater Cesare Lombroso van criminelen maakte. Lombroso was een pionier in het onderzoek naar de biologische oorzaken van crimineel gedrag.
Twee zussen die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ingezet als koerier en ook betrokken waren bij het stelen van persoonsbewijzen, hebben dinsdag het Mobilisatie-Oorlogskruis uitgereikt gekregen. De onderscheiding werd uitgereikt door premier Rutte. Truus Menger-Oversteegen (90) en Freddie Dekker-Oversteegen (88) vingen tijdens de oorlog thuis Joden op en sloten zich aan bij de Raad van Verzet (RVV). De zussen raakten
Heeft Kenau Simonsdochter Hasselaar in 1572-1573 meegevochten op de muren van het door Spanjaarden belegerde Haarlem? Haalde Magdalena Moons in 1574 Don Francisco de Valdez, de Spaanse legeraanvoerder, die haar geliefde was, over om af te zien op een stormaanval op het belegerde Leiden?
Aankomende vrijdag opent in Teylers Museum in Haarlem de tentoonstelling De Romantische ziel. Schilderkunst uit Rusland en Nederland. De tentoonstelling staat in het teken van de Russische schilderkunst uit de eerste helft van de negentiende eeuw, de periode van de leermeesters van latere grootheden als Repin.
De gemeente Haarlem is van plan extra te bezuinigen op het Frans Hals Museum in Haarlem. Volgens vertrekkend museumdirecteur Karel Schampers is dat de “doodsteek” voor het museum.
Momenteel wordt hard gewerkt aan een film over de legendarische Kenau Simonsdochter Hasselaar en het Beleg van Haarlem (1572-1573) tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Maandag zijn de eerste filmbeelden vrijgegeven.
Op de Grote Markt in Haarlem komt een bronzen borstbeeld van schrijver Harry Mulisch. Het beeld wordt onthuld op 30 oktober, de sterfdag van de auteur. Initiatief voor het beeld is genomen door Stichting Harry Mulisch Verbeeld. Ook de burgemeester van Haarlem, Jaap Pop, is verbonden aan deze stichting. Het beeld, dat gemaakt wordt door beeldhouwster Jikke van Loon, moet
Dit najaar komen er twee nieuwe boeken uit over de zestiende-eeuwse verzetsstrijder Kenau Simonsdochter Hasselaer (ca. 1526-1588). Dit naar aanleiding van de film ‘Kenau’ die begin 2014 in de bioscopen is te zien.
De Vlaamse kunstenaar Roger Raveel is woensdag op 91-jarige leeftijd overleden. Hij wordt vaak beschouwd als een van de belangrijkste naoorlogse kunstenaars van België. Roger Raveel werd in 1921 geboren in Machelen en volgde lessen aan de kunstacademies in Gent en Deinze. Als kunstenaar werd hij bekend om zijn kleurrijke, vitale en abstracte schilderijen. Hij was echter niet alleen actief
Het bedrijf Islands of meaning heeft een leuke manier gevonden om op het thema van de Maand van de Geschiedenis (Arm & Rijk) in te springen. Het maakte samen met cultureel adviseur Ivo Zandhuis een kaart waarop te zien is waar arme en rijke Haarlemmers in 1887 woonden. In de negentiende eeuw werden directe belastingen geheven door de gemeente. In
Het Frans Hals Museum in Haarlem heeft deze week een zeldzaam zeventiende-eeuws stilleven gekocht. Het gaat om een werk van kunstenaar Floris Gerritsz. van Schooten. Floris van Schooten (ca. 1585-1656) was vanaf ongeveer 1606 tot zijn dood werkzaam in Haarlem. Hij is vooral bekend geworden met zijn stillevens. Het aangekochte werk is volgens het Frans Hals Museum één van zijn