Sjavoeot – Het joodse Wekenfeest

Sjavoeot, ook wel Sjawoe’ot, is het joodse Wekenfeest dat zeven weken na Pesach wordt gevierd. Oorspronkelijk het feest waarop de ‘eerstelingen’ van de oogst aan God werden geofferd.

Het feest wordt precies zeven weken na Pesach gevierd omdat de joden zich ook zeven weken na de uittocht uit Egypte naar de berg Sinai begaven waar God hen de Tien Geboden gaf. Leren staat tijdens dit feest daarom centraal.

Tijdens de eerste avond van Sjavoeot wordt tot diep in de nacht geleerd uit de Tora, de eerste vijf boeken van de Tenach (de boeken van Mozes). In de synagoge, die tijdens Sjavoeot versierd is met bloemen, wordt gelezen uit het bijbelboek Ruth, omdat het joodse Wekenfeest van oudsher ook een oogstfeest was.

Leerprogramma

Voor de eerste nacht van Sjavoeot, waarop veel joden wakker blijven, is een compleet leerprogramma beschikbaar. Ook wel tikkun leil shavuot (orde van de nacht van Sjavoeot) genoemd. In de ochtend wordt het Sjacharit (ochtendgebed) gebeden.

- advertentie -

In de periode tussen Pesach en Sjavoeot mogen mannen zich onder meer niet scheren, mag er niet naar muziek geluisterd worden en is trouwen verboden. Na Sjavoeot mag dit allemaal wel weer.

Sjavoeot wordt gehouden op 6 en 7 sivan (joodse kalender). Sivan, ook wel Siewan, is de negende maand van het joodse jaar. Het feest duurt slechts één dag, maar omdat een joodse dag met zonsondergang begint duurt het volgens onze kalender twee dagen. Buiten Israël duurt Sjavoeot twee dagen.

Komende Sjavoeot-vieringen

De volgende vieringen van Sjavoeot vinden op de volgende data plaats:

  • Joods jaar 5778 (2018): 19 – 21 mei
  • Joods jaar 5779 (2019): 8 – 10 juni
  • Joods jaar 5780 (2020): 28 – 30 mei

Video van de Shavoeot-viering in Jeruzalem in 2007:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: