Sjavoeot

Tien Geboden
Tien Geboden

Sjavoeot, ook wel Sjawoe’ot, is het joodse wekenfeest dat zeven weken na Pesach wordt gevierd.

Het feest wordt precies zeven weken na Pesach gevierd omdat de joden zich ook zeven weken na de uittocht uit Egypte naar de berg Sinai begaven waar God hen de Tien Geboden gaf. Leren staat tijdens dit feest daarom centraal.

Tijdens de eerste avond van Sjavoeot wordt tot diep in de nacht geleerd uit de Tora, de eerste vijf boeken van de Tenach (de boeken van Mozes). In de synagoge, die tijdens Sjavoeot versierd is met bloemen, wordt gelezen uit het bijbelboek Ruth, omdat het joodse wekenfeest van oudsher ook een oogstfeest was.

Leerprogramma
Voor de eerste nacht van Sjavoeot, waarop veel joden wakker blijven, is een compleet leerprogramma beschikbaar. Ook wel tikkun leil shavuot (orde van de nacht van Sjavoeot) genoemd. In de ochtend wordt het Sjacharit (ochtendgebed) gebeden.

- advertentie -

In de periode tussen Pesach en Sjavoeot mogen mannen zich onder meer niet scheren, mag er niet naar muziek geluisterd worden en is trouwen verboden. Na Sjavoeot mag dit allemaal wel weer.

Sjavoeot wordt gehouden op 6 en 7 sivan (joodse kalender). Sivan, ook wel Siewan, is de negende maand van het joodse jaar. Het feest duurt slechts één dag, maar omdat een joodse dag met zonsondergang begint duurt het volgens onze kalender twee dagen. Buiten Israël duurt Sjavoeot drie dagen.

Komende Sjavoeot-vieringen
De volgende vieringen van Sjavoeot vinden op de volgende data plaats:

  • Joods jaar 5768 (2008): avond van 8 – avond van 10 juni
  • Joods jaar 5769 (2009): avond van 28 – avond van 30 mei
  • Joods jaar 5770 (2010): avond van 18 – avond van 20 mei
  • Klik hier voor een lijst met joodse termen / begrippen
  • Lijst met andere joodse feestdagen

Video van de Shavoeot-viering in Jeruzalem in 2007:Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: