Dark
Light

Rosj Hasjana

1 minuut leestijd

Jongen met ramshoorn
Jongen met ramshoorn
Het joodse nieuwjaar wordt Rosj Hasjana – in het Hebreeuws ראש השנה genoemd. Letterlijk betekent Rosj Hasjana ‘hoofd van het jaar’.

De maanden van het joodse jaar worden geteld vanaf de lente en het nieuwe jaar valt tijdens de herfst, in de zevende maand. Deze maand, Tisjrie, is de eerste maand van het godsdienstige joodse jaar en de zevende maand van de burgerlijke joodse kalender. Het feest duurt twee dagen en wordt beschouwd als de eerste van de Hoge Feestdagen

Tradities

Abraham en Isaak
Abraham en Isaak

Rosj Hasjana begint traditiegtrouw in de vooravond. Er worden, doorgaans in huiselijke kring, dan twee kaarsen aangestoken en appeltjes met honing gegeten. Dit symboliseert dat de familieleden elkaar een zoet en goed nieuwjaar toewensen. Na deze bijeenkomst in huiselijke kring is er een bijeenkomst in de synagoge. Hier wordt tijdens Rosj Hasjana honderd keer op de ramshoorn, ook wel sjofer genoemd, geblazen. Dit is een herinnering aan een bijbelverhaal waarin Abraham God wilde bewijzen hoe trouw hij aan hem was en zijn zoon Isaak aan hem wilde offeren. Op het moment dat hij zijn zoon wilde offeren zag Abraham een ram die met zijn hoorns vast zat in de struiken. Abraham greep hierop de ram en offerde het dier in plaats van zijn zoon.

De dag waarop Rosj Hasjana valt wordt vanwege dit feit ook wel Jom Hasjofar (dag van de ramshoorn) genoemd. Geregeld gaan joden tijdens Rosj Hasjana ook naar een water waar ze al biddend broodkruimels in werpen. Dit gebruik, tasjliech genoemd, staat symbool voor het zich ontdoen van slechte dingen en gedachten.

Overdenking

Na Rosj Hasjana heeft men binnen het jodendom tien dagen om het oude jaar te overdenken. Deze periode wordt Aseret Jemei Tesjoeva (tien dagen van inkeer) genoemd en wordt afgesloten met Jom Kippoer (ook wel Grote Verzoendag).

De Amerikaanse rabbi Michael Berg over Rosj Hasjana:

×