Geschiedeniswinkel - Duizenden geschiedenisboeken

Skelet Engelse soldaat uit 1799 gevonden

In de duinen bij Den Helder zijn begin dit jaar de resten van een in 1799 gesneuvelde Engelse soldaat gevonden. Dat meldt het Noordhollands Dagblad.

De soldaat hoorde bij de zogenaamde Coldstream Guards, een regiment van het Britse leger dat in 1650 werd opgericht. Dat de soldaat bij dit legeronderdeel hoorde, blijkt uit de resten van zijn uniform en bontmuts. Dit uniform is recent nagemaakt en zal aankomende vrijdag in Den Helder worden onthuld. Eigenlijk was het de bedoeling dat de bijzondere vondst vrijdag pas wereldkundig zou worden gemaakt. Het Noordhollands Dagblad publiceerde er maandag echter al over.

De vondst werd begin dit jaar gedaan tijdens werkzaamheden in de duinen bij Den Helder. Behalve de lichaamsresten werden er ook wapens en andere bezittingen van de soldaat gevonden. De vondst werd geheim gehouden om pottenkijkers te weren.

De soldaat, die de Botgat-man genoemd wordt, zou in 1799 deel hebben genomen aan de inval van Russen en Engelsen. Bij Den Helder landden op 27 augustus van dat jaar in totaal een troepenmacht van 32.000 man sterk. Enkele dagen later bezette deze troepen Alkmaar maar op 6 oktober werden de Russen en Engelsen uiteindelijk door de Fransen verslagen tijdens de Slag bij Castricum.

- advertentie -

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Meer tips ➱