Dark
Light

Skelet opvarende Batavia gevonden

Auteur:
1 minuut leestijd
Reconstructie van de Batavia (cc - ADZee)
Reconstructie van de Batavia (cc - ADZee)

Australische archeologen hebben op Beacon Island het graf gevonden van een opvarende van het VOC-schip De Batavia. Dat meldt de NOS.

Op het koraaleilandje zijn al vaker resten gevonden en dat is op zich niet zo vreemd. Meerdere opvarenden van de Batavia kwamen er namelijk om het leven.

Beacon Island - cc
Beacon Island – cc
Het VOC-schip sloeg op 4 juni 1629 lek op een van de koraalriffen van de Houtman Abrolhos, voor de westkust van Australië. De meeste opvarenden wisten zich te redden. Ze bereikten Beacon Island. Kapitein Adriaan Jacobsz en opperkoopman Francisco Pelsaert gingen hierna per sloep op zoek naar drinkwater.

Tevergeefs. En uiteindelijk besloten de mannen naar Java te varen om daar hulp in te schakelen voor de overige bemanningsleden én voor de rijke lading van de Batavia.

Moordpartijen

VOC-onderkoopman Jeronimus Cornelisz bleef achter op het kleine koraaleiland. Hij had eerder aan boord van de Batavia al een muiterij opgezet en nadat Jacobsz en Pelsaert per sloep vertrokken waren om hulp te zoeken, zag de onderkoopman zijn kans schoon. Hij greep de macht en vestigde een schrikbewind op het eilandje. Ongeveer honderdtwintig bemanningsleden kwamen tijdens moordpartijen om het leven.

Aan het schrikbewind en leven van Jeronimus Cornelisz werd uiteindelijk door opperkoopman Francisco Pelsaert een einde gemaakt toen die terugkeerde met een hulpschip. Samen met het merendeel van zijn kompanen werd Cornelisz opgehangen.

Musketkogels

In 2013 werden er ook al resten gevonden van een bemanningslid. Sinds die tijd wordt meer onderzoek gedaan op het eiland en nu is dus opnieuw een skelet gevonden. Niet ver van het gevonden skelet zijn twee musketkogels aangetroffen.

×