Dark
Light

Slag bij Zwartewaal (1351)

1 minuut leestijd

De Slag bij Zwartewaal is een slag tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Margaretha van Beieren, die de Hoeken leidt, is op dat moment gravin van Holland en Zeeland, maar wordt bevochten door haar zoon graaf Willem V die de Kabeljauwen aan zijn kant heeft.

Slag bij Zwartewaal
Slag bij Zwartewaal
Op 4 juli 1351 bevechten de vloten van de Hoeken en Kabeljauwen elkaar bij Zwartewaal (dorp bij Brielle). De slag wordt gewonnen door Willem V die zich – in tegenstelling tot zijn moeder – een maand lang had voorbereid op de slag. Margaretha van Beieren kreeg steun van koning Eduard III van Engeland. Een vriendendienst van de Engelse koning die getrouwd was met de zus van Margaretha, Philippa van Henegouwen. Ook de Zeeuwen steunden Margaretha.

De Engelse koning loopt kort na de slag echter over naar het kamp van Willem V. Enkele jaren later – in 1354 – tekenen Willem V en Margaretha een vredesovereenkomst. Dit na bemiddeling van de Engelse koning Eduard III.

Hoeveel slachtoffers de Slag bij Zwartewaal heeft gemaakt is onbekend. Wel bekend is dat er zowel overdag als ’s nachts gevochten werd, waardoor aannemelijk is dat er een aanzienlijke hoeveelheid mensen stierven.

×